Обявиха кой е първият българин, осъден от европрокуратурата

Обявиха кой е първият българин, осъден от европрокуратурата. 74-годишният бизнесмен Георги Андреев от Пловдив е първият осъден по обвинителен акт на Европейската прокуратура у нас, показа проверка на “24 часа”.

На 30 юни той е сключил споразумение с подчинените на Лаура Кьовеши, което е одобрено от Специализирания наказателен съд.

Наказанието за Андреев е 1 г. условно

с изпитателен срок от 3 г., както и 2 хил. лв. глоба. Бизнесменът се е опитал за вземе с измама субсидия от 400 хил. евро по програма за популяризиране на вина в чужди държави.

През 2020 г. Георги Андреев е бил управител и собственик на “Тера Естейт 58” със седалище в Пловдив. Фирмата се занимава с производство и търговия на спиртни напитки, както и с отглеждане на лозя.

Решил да се възползва от европейските пари,

за да популаризира продукцията си в чужбина, и по-сцециално в Русия, Беларус и Виетнам. На 31 март 2020 г. подал заявление в Държавния фонд “Земеделие”, за да кандидатства за 400 хил. евро. В документацията трябвало да приложи три независими оферти на дружества, които да организират популяризирането на продукцията му в трите държави. Две от тях са с дата 16 март 2020 г. Още тогава обаче проверка на Държавен фонд “Земеделие” е показала, че има нередности в документацията.

Оказало се, че фирмите не са подавали оферти.

Случаят е изпратен в Софийската градска прокуратура, след това е препратен в Европейската. Фирмата на Георги Андреев не е получила субсидията, но е започнало разследване за опит за измама с европейски средства. Осъденият пловдивчанин има участия в други фирми, които се занимават със земеделие, услуги,

но основният му бизнес е с обработка на метали.

Макар и първият осъден по разследване на Европейската прокуратура, Георги Андреев не е единственият им клиент. В Специализирания наказателен съд върви дело и срещу бившия експерт в Държавен фонд “Земеделие” от Пловдив Траян Делиагов. Той изнудвал земеделски производител и получавал от него подкупи.

Делото е започнато от Окръжната прокуратура в Пловдив,

но после е прехвърлено в Европейската. Софка Божилова от Пещера пък беше арестувана в началото на годината като член на международна престъпна група за данъчни измами при търговията с коли. Екстрадираха я в Германия, където се води разследването.

- реклама -