сн. БГНЕС

Обявиха кога да очакваме първите ваксини на „Джонсън и Джонсън“ в ЕС

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан предупреди днес, че първите дози от ваксината на американската компания „Джонсън и Джонсън“ (Johnson & Johnson) ще бъдат доставени в Европейския съюз най-рано в средата на следващия месец. Ваксината беше одобрена от регулаторния орган на ЕС още вчера.

„Имаме европейско решение, но знаем, че доставки ще има най-рано в средата или в края на април“, каза Шпан. „Важно е Европейската комисия, в качеството й на страна, подписала споразумението, да води дискусии с „Джонсън и Джонсън“, отбеляза Шпан, без да уточни на какво се дължи бавното започване на доставките.

„Договорът с Джонсън и Джонсън беше подписан през октомври, въпросът е да се разбере какво се е случило“, каза германският здравен министър. Той посочи, че 300 милиона евро са били платени предварително, за да може Джонсън и Джонсън да увеличи производствения си капацитет.

ЕС подписа договор с компанията за 200 милиона дози ваксина, към който има опция за още 200 милиона допълнителни дози. Вчера Джонсън и Джонсън се ангажира да достави до края на годината на съюза 200 милиона дози.

- реклама -