Флорънс

Обявиха извънредно положение в Джорджия заради приближаването на урагана „Флорънс“

Губернаторът на американския щат Джорджия Нейтън Диъл обяви извънредно положение заради приближаването на урагана „Флорънс“, предаде АФП.

Очаква се „Флорънс“ да достигне щатите Южна и Северна Каролина и Джорджия по-късно в четвъртък.

„В момента мобилизираме наличните ресурси, за да осигурим публичната сигурност преди урагана. Препоръчвам на гражданите на щата да са готови за ефектите от бурята“, заяви губернаторът.

Извънредно положение вече е обявено във Вирджиния, Северна Каролина, Южна Каролина, Мериленд и в столицата Вашингтон.

Междувременно ураганът понижи категорията си от 4-та на 3-та по скалата на Сафир-Симпсън. Това означава, че ветровете на бурята са намалили скоростта си до 205 км./ч., уточняват от Националния ураганен център. В същото време обаче площта на бурята се е увеличила.

„Въпреки че се очаква отслабване на бурята, „Флорънс“ остава изключително опасен ураган, когато приближи бреговете на САЩ в четвъртък вечерта и в петък“, казват още учените.

Американските федерални власти призоваха хората, живеещи в районите по Източното крайбрежие на САЩ, за които е издадена заповед за евакуация, да се подчинят на разпорежданията и да напуснат жилищата си.

Джеф Байърд, представител на Федералното управление на извънредните ситуации, подчерта, че ураганът Флорънс „ще бъде като удар на Майк Тайсън по крайбрежието на двата щата Каролина“.

- реклама -