Тасос пожари огън извънредно положение

Обявиха извънредно положение на Тасос заради пожарите

Властите обявиха извънредно положение на остров Тасос в северната част на Егейско море, след като пламналия в събота горски пожар все още гори, съобщава Protothema.

Огнен ад на острова

Десет къщи са изгорели в две села, Микро и Мегало Казавити, докато пламъците заплашват село Теолодос. Един пожарникар е пострадал. Пожарът гори на четири фронта, докато местни очевидци казват, че пламъците застрашават хотели в северната част на острова.

Тасос пожари огън извънредно положение

 

 

 

 

 

 

 

 

 

170 пожарникари, 73 машини, 53 служители в пеши групи, 15 доброволци и 36 войници се борят с пламъците, но силен вятър и гъст дим затрудняват усилията им.
Хеликоптери са се включили в гасенето на пожара. Манастирите на Свети Панталеймон и Архангел са евакуирани, а в много части на острова има проблеми с електрозахранването.

Препоръки на Министерство на външните работи на България

От българското МВнР информират, че Генералното консулство на Република България в Солун е уведомило, че до момента няма пострадали и бедстващи български граждани в засегнатите територии.

Основните пътища са проходими към момента. Поради гъстия дим, на много места в засегнатите райони и в планинските части е затруднено придвижването. Затворено обаче е движението през района на Теологос, което прави прехода на север по този път невъзможен. Желателно е да се използват крайбрежните пътища за напускане на острова. Фериботите се движат нормално. Желаещите могат да напуснат острова през пристанищата.

- реклама -