епидемична обстановка, ваксинация,

Обявиха грипна епидемия в Карнобат, Дупница и Сапарева баня

Обявена е грипна епидемия на територията на общините Дупница и Сапарева баня,
съобщават от Регионална здравна инспекция – Кюстендил, цитирани от „Фокус“.
За миналата седмица заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания
в Дупница е 242 на 10 хил. души, а за Сапарева баня отчетените стойности са 263 на
10 хил. души.

Разпоредено е незабавно изпълнение на всички предпазни мерки за ограничаване
на заболеваемостта. Преустановят се консултациите на бременни жени и на кърмачета, профилактични прегледи и имунизации, планови операции в болниците, свижданията в лечебните заведения.

Дадено е предложение до Регионалния инспекторат по образование да прекратени временно всички учебни занятия в училищата, действащи на територията на двете
общини

Учениците в Карнобат излизат в грипна ваканция

От днес учениците в община Карнобат са в грипна ваканция. Кметът Георги Димитров е издал заповед, че от вторник до четвъртък (включително) ще са неучебни дни. Заповедта е оповестена във фейсбук-профила на кмета:

„Скъпи ученици, тъй като имам сериозни основания, а и желая да не боледувате Ви информирам, че от утре сте в ГРИПНА ВАКАНЦИЯ. Обявявам за неучебни дните – 21, 22 и 23 януари/вторник, сряда и четвъртък/. Молбата ми е да си стоите у дома на топло, да не се събирате на обществени места – с приятели и съученици, за да ограничим разпространението на грипния вирус“.

В заповедта се посочва, че се въвежда строг ежедневен филтър в детските заведения, като болните деца няма да се приемат. Нарежда се да се ограничат масовите мероприятия – концерти, събрания, спортни прояви и др.

Контрол по изпълнението на заповедта се възлага на зам.-кмета Мария Генова.

От днес предепидемична обстановка е обявена на територията на област Монтана. На територията на област Монтана се ограничават масовите и обществени мероприятие, както и организирането на мероприятия в детските и учебни заведения. Ограничават се свижданиятa в лечебните заведения.

Противоепидемични мерки се въвеждат от днес и в Пловдивска област. Преустановяват се детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ, плановите операции, както и провеждането на профилактични имунизации.

- реклама -