Токио 2020, МОК, Олимпиадата, Олимпиада
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Обявиха датите за Олимпиада 2021: началото е 23 юли

Организационният комитет на Олимпиадата в Токио обяви новите дати за игрите. Те ще започнат точна година без един ден след предвиденото начало – на 23 юли 2021-а. По план игрите трябаше да са това лято, но бяха отложени заради пандемията от коронавирус.

Игрите ще свършат на 8 август. Това обяви президентът на организационния комитет Йоширо Мори. Той говори за японски медии след телефонен разговор с президента на МОК Томас Бах.

Решението на МОК и организаторите означава, че ще има само шест месеца от края на Токио 2021 и старта на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022.

Параолимпиадата в Токио ще се състои от 24 август до 5 септември.

Олимпиадата е най-голямата „жертва“ сред спортните събития, които бяха отложени или отменени заради глобалната криза. Отлагането докара на организаторите „безпрецедентната“ задача да реорганизират събитие, за което са се готвили седем години, и изпълнителният директор на Токио 2020 Тоширо Муто призна, че допълнителните разходи ще бъдат „огромни“.

Според последните данни от бюджета, Игрите трябваше да струват на организаторите 12.6 млрд. долара. Те са поделени между организационния комитет, правителството на Япония и столицата Токио. Въпреки това, според публикуван одит на правителството, то е похарчило далеч повече от тази сума.

- реклама -