Григор Димитров
сн. БГНЕС

Сръбски медии обвиняват Григор в безотговорно поведение

Григор Димитров се е държал безотговорно и е пренебрегнал голяма част от симптомите на COVID-19. Това пише сръбското издание b92.net след провала на турнира в Задар, организиран от първата ракета в света Новак Джокович.

Положителни резултати в щаба на Григор имат треньорът му Кристиан Гро, физиотерапевтът Алгис Христов, последният му съперник на корта в Задар – Борна Чорич, и кондиционният треньор на Новак Джокович – Марко Паники. Освен в Задар, Гришо участва и в първата спирка от Адриа Тур в Белград, като междувременно се завърна и в Хасково, където проведе тренировка и се снима с местни деца, журналисти и жители на града.

Ето какво пише в сайта на мeдийната група b92:

сн. БГНЕС

(Публикуваме превод на цялата статия)

Поради съобщението на Григор, финалът на Задар между Джокович и Андрей Рубльов беше незабавно отменен, а останалата част от турнето на Adria – състезание, наблюдавано от огромен брой хора по света – което трябваше да се проведе в Баня Лука и Сараево, беше поставено под въпрос.
Един случай на COVID-19 хвърли незаличима сянка върху цялата конкуренция, а виновникът беше само един, поне в очите на световната общественост – Новак Джокович.

Въпреки това беше лесно да се критикуват Джокович и организаторите – често, трябва да се каже, и оправдано – но малко хора коментираха случая и поведението на Григор Димитров.
Още преди началото на турнира може ясно да се заключи, че въпреки че са спазени всички предписани норми на Сърбия и Хърватия, нещата няма да се окажат добре, ако играчите се държат така, както се оказа в последствие.

Преди да дойде в Белград, Димитров беше „най-опасният случай“, защото пристигна от Съединените американски щати. При влизане в страната, той не е бил тестван, каквито са наредбите. Нещата започнаха да изглеждат подозрително когато в събота след мача си, Григор отиде направо в своя хотел и не се яви на планираната пресконференция.

Все пак в сръбската столица той не е проявил никакви симптоми и след края на турнира замина за България, където остана за кратък период, преди да продължи за Хърватия за втората част на турнира. И така, за по-малко от месец Григор посети четири страни. Вероятно е невъзможно да се заключи къде и кога се е заразил с коронавирус.

Основният проблем, научи B92.net от източници, близки до организацията Adria Tour, възникна при пристигането му в Хърватия, малко по-малко от седмица след като беше в Белград и малко след пристигането си от България.

Димитров се чувствал зле почти от началото на престоя си в Задар, но приемал симптомите си като слабост. Същите източници ни потвърждават, че българинът на два пъти отказал да бъде тестван за коронавирус, въпреки че усещал някои симптоми.
Григор също отказа да изпълни определени медийни задължения, като заяви, че е получил контузия на лакътя и продължи да се държи дистанцирано.
За първи път стана ясно за широката публика, че нещо не е наред в събота, когато той излезе на терените на СК „Višnjik“ и изигра повече или по-малко аматьорски мач срещу Борна Чорич (4: 1, 4: 1).
Отново с помощта на „отстъпка“ изглежда, че Григор усещаше, че нещо не е наред дори след мача, когато не се сбогува с Борна и рефера. Ситуацията, продължават нашите източници, става интересна малко по-късно същия ден, когато Григор се отказва от втория мач и оставя мястото на Нина Сердарушич, без да посочва причини.
Нещо повече, българинът дори искаше да играе мач срещу Джокович на следващия ден (това от тази гледна точка би било наистина „интересно“), но това не се случи, както знаем отдавна.

В неделя Димитров все още беше в Задар и все още имаше желанието да играе срещу Новак, но цялата ситуация, твърдят източници, след това беше намесена от неговия мениджър, който е наел частен самолет, за да може 29-годишния хасковлия да отлети до Монте Карло.
Ситуацията стига до нова „крива“ малко преди финалите, тъй като Димитров обяви в Instagram за новата ситуация по-малко от половин час преди да започне финалите на турнето „Адрия“ в Задар.
„Искам да ви кажа, че всеки, който е бил в контакт с мен, ще бъде тестван и ще вземе всички необходими мерки. Съжалявам, ако съм причинил нещо лошо или съм заразил някого. Сега съм вкъщи, почивам и се възстановявам. Благодаря ви за подкрепата и моля, останете в безопасност“, каза тогава Димитров.

Източник, близък до екипа на Новак, изтъква, че има причина за притеснение от този ход на българина, който дойде „по поръчка“ преди финалите. Сякаш по-нататъшните събития потвърждават, че нещо не е било наред. След сесията на Кризисния щаб в Задар беше поискана медицинска документация за положителния резултат на българския тенисист, за да се процедира според препоръките.

Те също така поискаха тестът да се повтори и да бъде изпратено писмено или устно изявление от Димитров до Задар от Монте Карло, за това с кого е отседнал извън тенис център „Višnjik“. Мениджърът на Григор помолил хърватските лекари да изпратят искането си писмено, но дори и след това той не е отговорил на молбата своевременно.
Така определена част от хората изразиха съмнения дори за положителните резултати на Димитров, за които единственото „потвърждение“ беше публикацията му в Instagram. В изявление на правителството в Монте Карло все пак потвърди, че в неделя е имало едно ново заразено лице в страната. Случаят, за който се предполага, че е Григор, е първият случай на коронавирус в Монте Карло през последните три седмици.

Много остава неясно в цялата история. Има истории за „американски лобита“, скрити мотиви, задкулисни игри …“ Обаче е кристално ясно, че тази ситуация ще остави голям отпечатък върху Джокович и че е много възможно той да съсипе плановете му за бъдещето.

Въпросът, на който няма отговор, е и въпросът за разделението на вината, тоест кой трябва да носи най-голямата отговорност заради новата ситуация.
Димитров, който според анонимни източници се държеше безотговорно по време на турнира, или организаторите, които, макар да видяха, че с българина не всичко е наред, не реагираха своевременно и остро?

- реклама -