Обвиниха задържания за смъртта на таксиметровия шофьор (обновена)

Обвиниха задържания за смъртта на таксиметровия шофьор 23-годишен младеж Й.И. Това съобщиха от прокуратурата. Той е привлечен за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлена средна телесна повреда.

Досъдебното производство е образувано на 08.10.2022 г. при условията на неотложност и се води в 03 РУ-СДВР под ръководството и надзора на СГП. Събраните материали са докладвани в СГП на 09.10.2022 г.

В началния етап на разследването са извършени оглед на местопроизшествие. Назначена е съдебномедицинска експертиза за изясняване на причината за смъртта на починалия. Разпитите на свидетели са продължили и през нощта. През нощта е извършено и претърсване на лек автомобил, като протоколът е внесен в съда с искане на СГП за одобрението му.

След запознаване със събраните доказателства, наблюдаващият прокурор е преценил, че те са достатъчни за привличане на Й. И. към наказателна отговорност.

Обвинението спрямо него е за това, че на 08.10.2022 г. около 18:30 ч. – 19:00 ч. в гр. София, ж.к. „Разсадника-Коньовица“,

в карето между ул. „Методи Патчев“, ул. „Хъшове“ и ул. „Рибен буквар“

нанесъл удари на 34-годишния Х. Й., с което причинил смъртта му вследствие на умишлено нанесена на Х. Й. телесна повреда.
С постановление на прокурор в СГП обвиняемият е задържан за срок до 72 часа. Предстои да бъде взето решение относно мярката за неотклонение на обвиняемия.След запознаване с проведеното до момента разследване, наблюдаващият прокурор в СГП е дал подробни писмени указания за

извършването на конкретни действия по събиране и проверка на доказателства

с цел изясняване на фактите и разкриване на обективната истина. Според указанията трябва да се съберат свидетелски показания и веществени доказателства, както и да се назначат редица експертизи. Указанията следва да бъдат изпълнени от разследващ полицай в 03 РУ-СДВР. Разследването по случая продължава с разпити на свидетели, извършване на необходимите експертизи, както и на други действия по разследването за изясняване на всички обстоятелства по случая. Предстои събиране на още доказателства, анализ на същите и преценката им в съответствие с изискванията на закона.
Междувременно „24 часа“ съобщи, че свидетели са разказали, че

таксиметровият шофьор и негови приятели са пребили 23-годишния младеж,

който в момента е задържан за трагедията  снощи в кв. „Разсадника“.
Гешев: Убитият таксиметров шофьор е поредната жертва на институционалната апатия

В същото време, заради убийството на колегата си, в полунощ в събота срещу неделя стотици таксиметрови шофьори блокираха Орлов мост. Днес пък БНР предаде, че планират и масов протест, след като снощи техният колега Христо Трайков беше убит в столичния квартал „Разсадника“, предаде БНР.Стана ясно също, че главният прокурор Иван Гешев ще е в квартал „Факултета“ в 18 ч.

днес по покана на лидерите на ромската общност,

за да се срещне с местни жители след поредния случай на агресия на пътя.

Идната седмица пък, по инициатива на служебния транспортен министър Христо Алексиев, ще бъде проведена среща между ведомството и таксиметровия бранш.

- реклама -