България

Обвиниха трима сирийци в тероризъм

Спецпрокуратурата внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу трима сирийци за тероризъм. Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим са обвинени в това, че на 07.02.2016 г., като чужденци – граждани на Сирия, с цел да участват в престъпление по чл.108а, ал. 1 НК – тероризъм и като членове на терористичните организации „Мюсюлмански братя“ и „ИДИЛ“  включително против чужда държава, са влезли на територията на България през границата ни с Гърция.

Разследването на Специализираната прокуратура е установило, че тримата (на 20, 22 и 25 години) са сирийски граждани, получили статут на бежанци във ФР Германия. сирийските граждани решили да пътуват от Германия през Гърция и Турция към Сирия, където да се включат в редиците на терористичните организации „Мюсюлмански братя“, и „ИДИЛ“ . Целта им била да участват в престъпление по чл. 108а, ал. 1 НК – тероризъм, включително против чужда държава. За това свидетелстват множеството снимки на бойци от двете терористични организации , открити в мобилните им телефони, както и комуникации на обвиняемите с неустановени по делото лица, съдържащи реплики като: „…само дето в работата има риск, забранен в международен мащаб“; „идвам при теб и умирам преди теб“.

Историята на движението на обвиняемите

На 05.02.2016г. тримата пристигнали в Гърция от Германия,  където правят неуспешен опит да преминат в Турция.

На 07.02.2016 г. обвиняемите предприемат пътуване с автобус от гр.Александрополи до гр. Пловдив. Оттам се прехвърлят на автобяс за София. На автогарата в гр. София са посрещнати от свидетел и с негова помощ се настаняват в хотел „Надежда“ в ж.к. „Надежда“, където пренощуват.

На 08.02.2016 г. напускат хотела и в около 17,30 часа се качват на влак с направление София – Одрин. Стигат до Свиленград, след което се отправят към гранична пирамида № 315 на българо-турската граница.

В същото време служител на Гранична полиция водел наблюдение с термовизионна камера на района, забелязал придвижването на обвиняемите.  Направило му впечатление, че вървят, спират, оглеждат се и отново продължават към граничната пирамида. Граничният полицай изпратил граничен наряд да задържи обвиняемите.

За този им опит за преминаване на държавната граница без разрешение на надлежните органи на властта и не през определените за това места, под ръководството на Районна прокуратура – Свиленград е проведено незабавно производство и тримата са задържани.

Наложено им е наказание лишаване от свобода лишаване от свобода за срок от по шест месеца, изтърпяването на което било отложено за всеки от обвиняемите за срок от три години, както и глоба в размер от по 200 лева.

На 12.02.2016г. Специализираната прокуратура е повдигнала обвинение на Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим за престъплението по чл. 108а, ал. 7 вр. с ал. 6 вр. с ал. 1 НК и е постановила задържането им до 72 часа. С определение на СпНС от 15.02.2016 г. обвиняемите са задържани под стража. И до момента се намират в следствения арест на ул.“Майор Векилски“ в гр. София.

При разследването са разпитани 8 свидетели, включително и с тайна самоличност, иззети са телефоните на извършителите и е изготвена техническа експертиза на съдържанието на телефоните им.

За престъплението по чл. 108а, ал. 7 вр. с ал. 6 вр. с ал. 1 НК е предвидено наказание лишаване от свобода до десет години.

Второ обвинение за тероризъм след Сарафово

Това е второто дело за тероризъм след атентата в Сарафово, обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Според нея предизвикателстовото в този случай е много голямо.

Имайте предвид, че това е първото дело в България и представлява изключително предизвикателство за това дали обемът от доказателства, които сме представили, ще бъдат достатъчни за съда, за да бъдат осъдени тези лица. Според прокурорите от специализирана прокуратура основните елементи на това престъпление са доказани по категоричен и безспорен начин. Основните доказателства, сочещи за техните намерения се намират в техните телефони“, посочи Арнаудова.

По думите ѝ към момента и тримата се възползват от правото си да не дават обяснения.

Тя отбеляза също, че тримата са получили са информация за това къде могат да отседнат и с какво могат да пътуват, но към момента няма доказателства хората, които са им оказали тази помощ да са знаели за намеренията им, иначе те биха били обвинени за техни съучастници.

- реклама -