twitter

Обвиниха Google, Facebook и Twitter, че не се борят с радикалния ислям

Комисия на британския парламент обвини интернет компаниите, и най-вече Google, Facebook и Twitter, че не се борят с радикалния ислям. Според депутатите въпросните компании не правят достатъчно, за да възпрепятстват разпространението на джихадистки идеи в киберпространството.

„Съвременната фронтова линия е интернет“, пише депутатът Кийт Вас, който е председателят на комисията по външните работи.

По думите му, дискусионните форуми и социалните мрежи са „жизнените сокове на „Ислямска държава“ и други терористични групировки за набиране на членове, финансиране и разпространение на тяхната идеология“.

Кийт Вас обвинява Google, Facebook и Twitter, че са неспособни да реагират на тази заплаха. Така, според депутата, те допускат определени места в интернет да се превръщат в зони на беззаконие.

За комисията стотиците хиляди затворени от Twitter акаунти и милионите свалени от Google видеозаписи са само „капка в морето“.

„Тези компании разполагат с екипи само от по няколкостотин служители, които трябва да следят милиарди акаунти“, смята комисията.

Миналата седмица Twitter съобщи, че през последните 6 месеца са закрити 235 000 акаунта като мярка срещу разпространението на ислямистка и терористична идеология, припомня АФП.

- реклама -