Мохамед Абдулкадер тероризъм

Обвиненият в тероризъм Мохамед Абдулкадер остава в ареста

Прокуратурата представи днес пред Специализирания наказателе съд доказателства, че Мохамед Абдулкадер е участвал в бойни действия в Сирия.

Това даде мотив на магистратите да оставят 21-годишния спортист в ареста за постоянно.

Абдулкадер е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 108а, ал. 6 от НК – участие на български гражданин в терористично престъпление зад граница.

Бащата на момчето е лидер на групировката „Султан Мурад“ и синът му често е ходел при него по границата между Сирия и Турция. Той го е радикализирал и привлякъл към терористична дейност.

Освен това Мохамед имал таен профил в социалните мрежи, където имало още негови снимки с оръжия. Според спецсъда има реална опасност той да се укрие ако бъде оставен на свобода.

Събраните доказателства сочат, че от 2015 г. до момента той неколкократно е пътувал от България до Сирия, където е участвал пряко във въоръжени действия в редиците на различни джихадистки терористични групировки.

До момента няма данни привлеченият към наказателна отговорност български гражданин да е участвал в подготовка на терористични нападения в България. Ако бъде признат за виновен, Мохамед Абдулкадер може да бъде осъден на затвор до 10 години.

- реклама -