лобизъм, обвинения, мораториум, ток, парно, цени

Обвинения в лобизъм и некомпетентност: Мораториумът за цените отново скара управляващи и опозиция (НА ЖИВО)

В Народното събрание започна дебатът за прегласуване на мораториума върху цената на тока, парното и водата, който беше приет вчера. Отново се стигна до напрежение между управляващи и опозиция.

От парламентарната трибуна Тома Биков от ГЕРБ отново обвини управляващите, че не са наясно какво правят, какво ще прави новосформираната Комисия за енергийната криза и как ще се справят с ценовата криза.

„Мъглата малко започна да се размърдва и зад нея се вижда още една мъгла. Сега разбираме каква е целта – тя е през тези 3 месеца да се мислят мерки. Не можем да видим обаче кой ще ги мисли. Вчера направихме комисия, приехме мораториум, който вие сега искате да отмените и да замените с друг. Има ли отношение правителството към този въпрос – министър-председателят, министърът на енергетиката? Те защо не проявиха желание да дойдат тук и да обяснят какво ще правят? Не може временна комисия да прави такива предложения“, каза Биков.

И допълни:

„Виждам, че сте тръгнали след БСП. Те могат да ви докарат само до някакъв фалит.“

Отговор дойде от Георги Свиленски от БСП, който обвини ГЕРБ в наглост.

„Учудвам се на вашата наглост. Наистина в ситуацията, в която докарахте държавата, бизнесът да не може да си плаща тока, българските граждани да не могат да си плащат и да обвинявате БСП, че ще доведе България до фалит. Вие докарахте България до фалит. Вчера кой го предложи този мораториум – БСП или вашият председател?“, попита Свиленски.

Тома Биков репликира, че по време на управлението на ГЕРБ цените на енергията са били в пъти по-ниски, а за 7 месеца служебните правителства постигнаха точно обратното:

Г-н Свиленски, 7 месеца вашето правителство управляваше и нямаше никакви мерки. Кой до какво е докарал е добре да отидете да го обясните на вашите избиратели. Защото това което докара безхаберното управление в енергетиката на служебното правителство ни докара до тук да се чудим как да държим цената на тока, защото няма мерки“, каза Биков.

ОБВИНЕНИЯ В ЛОБИЗЪМ ЗАРАДИ ЗЕЛЕНАТА ЕНЕРГИЯ

От парламентарната група на „Възраждане“ пък отправиха твърдението, че 160 народни представители имали интереси в производството на ВЕИ енергия у нас, а този мораториум само би бил от полза за тях заради субсидиите към сектора.

Отговор дойде от енергийния експерт от ГЕРБ Делян Добрев, който направи редакционно предложение, с което да се замрази цената на електроенергията, с изключение определяната прогнозна цена за определяне премии на ВЕИ.

„ВЕИ-тата ще бъдат свръхсубсидирани. 350 лв. премии получават сега получават сега за МВтч.“, напомни на колегите си в зала Добрев. Той изрази надежда, че залата ще опровергае, обявеното от Цончо Ганев от Възраждане, че 160 са депутатите, които имат интереси в енерегетиката.

„Свалихте държавата до бананова държава. Мораториумът означава, че си се предал. Вдигнали сме белия байрак. Трябва ли да вземе решение МС – трябва. Парламентът създаде криза, като обявихте, че ще наложим мораториум. НС не трябва да се занимава с мораториума. Да се заемем с данъчните закони. ДДС да намалим спрямо поскъпването в решението на КЕВР. Не може да фалирате ТФ-София, а хората на пелети – да платят поскъпването на пелетите. Селяните не са длъжни да плащат на софиянци топлото. Защо го правите, днес с вашите предложения вие източвате Фонда за енергийна ефективност с 200-250 млн. лв., а с тях да дадете на онези, които са в задкулисието – големите фотоволтаици – знаете името, американските централи, Прокопиев и другите Затова се борите, за нищо друго. А изпълнителната власт, от вчера се намери само Лена Бориславова, която излезе и започна да управлява НС“, отбеляза Рамадан Аталай от ДПС.

Той допълни, че с този мораториум ще бъде източен Фондът за енергийна ефективност с 250 млн. лева. Той обяви, че това е в полза на големите ВЕИ централи, на американските централи и на Иво Прокопиев.

„За това се борите, за нищо друго“, отсече Аталай.

Той предложи депутатите да отменят решението си от вчера.

Колегата му Йордан Цонев допълни, че ЕК ще санкционира страната ни за това решение.

След половинчасовата почивка, която даде председателят на НС, дискусиите продължиха. Десислава Атанасова предложи от трибуната отново да се промени срокът на мораториума, като да отпадне началната дата 16 декември.

Атанасова предложи и да отпадне предложението в т.3 решението да влезе в сила след обнародването му. По думите на председателя на ПГ на ГЕРБ според правните норми решенията на НС влизат в сила веднага.

 

- реклама -