образованието

Обучаваме 1700 души за председателството ни на ЕС

1700 души от българската администрация ще бъдат обучени за да покрият нуждите на предстоящото ни председателство на ЕС, което ще започне от януари 2017-та. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева.

Според нея родната администрация е достатъчно подготвена, защото вече има опит с европейската бюрокрация.

Кунева разкри още, че досега от българския бюджет не е даден и един лев за подготовката за бъдещото ни председателство, средствата идват от т.нар. комуникационна стратегия.

Какво притеснява Кунева?

„Започвам да се притеснявам от някои въпроси като: как ще повдигнем стандарта на живот на българите по време на нашето председателство“, заяви вицепремиерът. „Ние сме председатели на Европейския съвет, което означава, че ние председателстваме страните-членки, един от важните органи на общността“ посочи тя.

Приоритетите на българското председателство ще се определят от Европа 2020

Тепърва ще се направи анализ на всички програми и инициативи на ЕС, които предстои да бъдат финализирани през шестте месеца, през които сме начело на съюза.

Кунева посочи, че ще бъде обърнато внимание на стимулиране на бизнеса на малките предприемачи и темата за т.нар. сини карти.

Вицепремиерът категорично отказа да коментира въпроса с възможната смяна на българският кандидат за генерален секретар на ООН, като заяви, че това е само хипотеза.

- реклама -