Афганистан

Обстрелваха мисията ни в Афганистан, няма пострадали българи

Няма пострадали български военнослужещи при ракетен обстрел на Щаба на мисията „Решителна подкрепа” в Кабул, Афганистан. Това съобщиха от пресцентъра на военното министерство.

Нападението е било извършено днес, 12 септември 2016 г., в 05.09 часа местно време (03.39 часа българско време).

За мисията „Решителна подкрепа“

През ноември 2013 г. с решение на Министерския съвет България потвърди участието си в международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане на силите за сигурност в Афганистан “Решителна подкрепа” с до 110 военнослужещи.

Първият български контингент, в състав взвод за охрана на летище Кандахар и екипи от съветници и щабни офицери, замина за участие в операцията на НАТО в Афганистан през ноември 2014 г. Контингентът ни хранява вътрешния периметър на летище Кандахар, контролира трафика на хора и товарни автомобили и обучава формирования на афганистанските сили за сигурност.

Мисията „Решителна подкрепа“ на НАТО е фокусирана върху подготовката, подпомагането и предоставянето на екипи от съветници за афганистанските държавни институции и националните сили за сигурност. Това се случва във взаимодействие с афганистанското правителство, партньорите и другите международни организации, ангажирани в региона.

Участието ни в мисията е свързано с отговорностите на България като член на НАТО и е в пълно съответствие с приетата Стратегия за трансформиране на участието на въоръжените сили на България в ръководените от НАТО Международни сили за поддържане на сигурността в Афганистан.

- реклама -