афганистанецът

Обстановката в Харманли е спокойна след безредиците

Тази сутрин обстановката в бежанския център в Харманли е спокойна. Няма опасност за настанените в центъра жени и деца, увери председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова.

Близо 400 чужди граждани са задържани за вандалски действия след вчерашния погром. Други 15 чужденци са задържани за повреждане на имуществото в лагера. Пострадали са 24 полицейски служители, минали са медицински преглед и са освободени, съобщават от МВР.

В рамките на образуваните две досъдебни производства продължава работата по събиране на доказателства и разпити на свидетели.

Към момента обстановката в Регистрационно – приемателния център в Харманли  е нормализирана и спокойна.

През нощта е направена проверка и на трите халета, където са настанени афганистанци. „Днес очакваме застрахователи, които да кажат дали щети ще бъдат признати. Действаме спешно, за да може да сменим всички изпочупени прозорци, които са много. Целим да нормализираме условията на живот в центъра“, добави Петя Първанова.

В момента в центъра има 2 700 души, над 300 са задържани, децата са около 600, жените – 400-500

Първанова не отчита като грешка затварянето на лагера за бежанци, за да бъдат изолирани хората с поставени диагнози. „Лечението се осъществяваше в центъра – това беше направено, за да се успокои населението, а не защото има опасност или някакво огнище на зараза“, обясни Първанова.

България и в момента води преговори с ЕК половината лагер в Харманли да стане от затворен тип, както се говореше през последните месеци.

Социални работници снощи са посетили лагера. Трима души са се оплакали от болки в главата, прегледани са в харманлийската болница, след което са върнати в центъра.

Изкуствено се създаде напрежение, подчерта Първанова като поясни, че протестът е започнал едновременно и затова има съмнение за организирани действия.

„Когато Кале се запали, се запали и Харманли. Когато в Германия имаше инцидент, и тук имаше. Вчера се запали о-в Лесбос, сега и тук. Очевидно имат връзка помежду си”, каза Първанова.

В центъра в Харманли има на щат един лекар и една сестра, идват и фелдшери от Баня и Пъстрогор, два пъти идва и общопрактикуващ лекар. Днес лекар дерматолог ще дойде по собствено желание. Лекарят и сестрата, които са на щат решават дали лицата имат нужда от незабавно лечение, съобщи Първанова и посочи, че в момента се работи в ситуация на спешност.

Мигрантите и в момента живеят разделени – „от дясната страна на блоковете са арабско говорящи, от лявата – афганистанци, в Пъстрогор са афганистанци, в Баня са сирийци. В София по същия начин“, допълни шефката на Агенцията за бежанците.

По последни данни 24 полицаи са ранени при безредиците. Снощи в Харманли пристигна и премиерът в оставка Бойко Борисов. Той беше категоричен, че подстрекателите на бунта ще бъдат незабавно преместени в лагери от затворен тип, а петима от тях ще бъдат екстрадирани. Първият самолет за Афганистан ще излети през декември и на борда му ще са подстрекателите на бунта, уточни Борисов.

Той апелира да се спрат призивите за физическа саморазправа след бунта на мигрантите, защото терористи от „Ислямска държава“ следят новините и социалните мрежи.

- реклама -