Общинските съветници от БСП поискаха оставката на Фандъкова

Поредният скандал, свързан с ремонта на столичната улица „Граф Игнатиев“, е доказателство, че отговорността за всички проблеми по него, както и по извършените досега ремонти на ремонтите в София, я носи изцяло Столична община. По тази причина ние, общинските съветници от групата на БСП, настояваме кметът Йорданка Фандъкова да поеме персонално тази отговорност и да подаде оставка. Това се казва в позиция на общинските съветници от „БСП Лява България“.

Повод за искането е новият скандал около ремонта на столичната улица. Неправителствената организация „Спаси София“ алармира, че е имало промяна на предмета на обществената поръчка, а именно – материала, който е използван за ремонт на трамвайното трасе на „Граф Игнатиев“.

„Очевидно Столична община не разполага с необходимия административен капацитет, за да се справи с управлението на града. А вече стана ясно, че и безобразно нарушава Закона при провеждането на обществените поръчки, както и при реализирането на самия инвестиционен процес“, се казва в позицията.

В нея пише още:

„Вече сме поставени пред хипотезата на една незаконно провеждаща се обществена поръчка с всички реални последици от това – не признаване на европейските средства с всички последващи негативи. И тук дори не става дума за репутационния риск. Става въпрос за възможни финансови щети по отношение на Столична община.

Затова кметът Йорданка Фандъкова трябва персонално да поеме отговорността и да подаде оставка. Няма да приемем ново бягство от отговорност на кмета с възможността удобно да се скрие зад „бушон“, за какъвто може да бъде използван заместник-кметът по транспорта Евгени Крусев. Няма да приемем и ново прехвърляне на отговорността на изпълнителя на обекта и несправедливо опетняване на строителния бранш в България.

Настояваме и за ясни отговори от страна на кмета Фандъкова на два въпроса: На какво основание е променена виброизолационната подложка, която е елемент на обществената поръчка за ремонт на ул. „Граф Игнатиев“ и заради която един от кандидатите за изпълнение на обекта е бил отстранен? Вярно ли е, че този материал е бил закупен предварително, за да може да бъде вложен и от кого?

Тъй като днешният скандал, свързан с ремонта на ул. „Граф Игнатиев“, води до обосновани съмнения за наличие на престъпни действия, ние, общинските съветници от групата на БСП, настояваме съответните органи в лицето на Прокуратурата и на всички институции, имащи отношение към контрола и начина, по който се разходват европейски средства, да се самосезират и да направят необходимите проверки. Вярваме, че те ще извършат тези проверки и ще бъдат обективни в изводите си.“