Протест билети София

Общинските съветници на БСП в София оспорват новите цени на билетите за градския транспорт

Общинските съветници от групата на БСП Лява България се противопоставяхме категорично на решението на управляващото мнозинство в Столичния общински съвет за рязко повишаване цената на единичната карта за масовия градски транспорт от 1,00 лев на 1,60 лева като необосновано икономически и неморално от политическа гледна точка.

Това се казва в декларация на общинските съветници от групата на БСП Лява България в СОС.

„Ние предупреждавахме, че това решение ще срещне недоволство от страна на гражданите на столицата, а потвърждение за това бяха протестите пред Столична община в последните дни. Въпреки гаранциите от изпълняващия длъжността заместник-кмет по транспорта Дончо Барбалов и временното ръководство на ЦГМ, че е създадена добра организация за нормална работа на системата на градския транспорт, установихме, че налице са сериозни слабости и пропуски:

На 31 май бяха установени затруднения в закупуването на карти за еднократно пътуване от 1,00 лев. Вече има жалби от граждани, че в резултат на това са глобени с по 20 лева. Навръх 1 юни (денят, в който влезе в сила новата цена на билетите) беше установено претоварване и на моменти срив в системата за издаване и презаверяване на карти. Бюрата на ЦГМ работеха в намален състав, имаше опашки и недоволство от страна на гражданите. В резултат на това беше налице бавно обслужване.

Билетните автомати в подвижния състав (тролеи, трамваи) не са настроени и не връщат ресто до новата цена на билета от 1,60 лв. Има подадени жалби от граждани, че шофьори в автобуси нямат готовност да връщат ресто и отказват да продават билети.

Създаден беше хаос в цялостната организация за пътуване с градски транспорт в София. Към контрольорите само на 1 юни бяха прикрепени полицейски служители, които да ги бранят от гнева на недоволните граждани в градския транспорт. Изразявайки нашия остър протест, искаме да заявим най-отговорно пред гражданите на София, че няма да преустановим и ще продължим да настояваме това решение да бъде преразгледано.

- реклама -