Общини пускат по-евтини карти за градски транспорт (Къде с колко поевтиняват?)

Общини пускат по-евтини карти за градски транспорт. 15 лв. ще струва месечната карта за всички линии за ученици от днес в София, разясниха след транспортната комисия в Общинския съвет.

Заради постановлeние на Министерския съвет

със срок до края на 2023 г. В София само учащите ще се възползват, във Варна – само пенсионерите до 65 г. Децата до 10 години безплатно навсякъде.

По-евтини карти за градски транспорт са в сила от днес на много места в страната. Въпреки кратките срокове общините ще успеят да въведат новите изисквания. Те са факт, след като Министерският съвет отпусна 100 млн. лева

за субсидиране на обществения транспорт.

Намалението ще бъде в сила до края на 2023 г. и важи за пенсионери и учащи, а за децата до 10-годишна възраст пътуванията ще са безплатни. Отстъпките за пенсионерите от 20 стават 40%, а за ученическите от 20 стават 70%, но в много региони те ще се приложат различно заради действащите в момента намаления.

В София, например, те ще засягат само учащите,

обясниха общинските съветници от транспортната комисия. Това е така, защото в столицата отстъпките за пенсионери, които Общината по принцип дава, са по-големи от тези, които МС гласува. Затова нови по-ниски цени за пътуване ще има само за три групи – ученици, студенти и докторанти.

Така месечната карта за всички линии за ученици и студенти от утре вече струва 15 лв., а не 20, а за докторанти – от 35 лв. също става 15. Центърът за градска мобилност ще работи цялата нощ срещу сряда, за може от четвъртък да са в сила новите тарифи. Междувременно

ще се издават само месечни карти за учащи,

а зареждането на годишни спира, докато Столичният общински съвет не приеме механизъм, по който да става връщането на парите на тези, които са купили годишен абонамент. Издадените годишни карти на учащите остават валидни за пътуване, посочиха от градската управа.

В морската столица пък намаленията няма да засегнат учениците, защото досега те пътуваха с въпросните 70% отстъпка и картите ще струват 15 лв., докато

при пенсионерите до 65 г. ще има отстъпка

– ще плащат 21 лв. за едномесечна карта за 1 линия и 30 лв. – за всички линии. Досега цените за тях бяха съответно 28 лв. и 40 лв. Децата до 10 г. ще трябва да посетят пункт за продажба на карти и да представят акт за раждане, за да пътуват безплатно.

Инж. Петко Драгнев: В Бургас сме готови с намаленията

Ученици и пенсионери в Бургас ще пътуват с намаленията, разпоредени от МС. “Направили сме разчетите и сме готови. От 1 февруари намаленията ще са факт както за градските, така и за междуселищните линии”, каза за “ТРУД news” инж. Петко Драгнев, управител на градския превозвач “Бургасбус”.

За пенсионерите намалението досега бе 20%, вече ще е 40%, а за учениците бе 30%, сега ще е 70%. Досега децата до 7 години пътуваха безплатно, сега безплатното пътуване ще е за деца до 10 години.

В Русе въвеждат бонусите веднага

В Русе на децата до 10 г. ще бъдат издадени карти за безплатно пътуване от 1 февруари. За учениците над 10-годишна възраст и студентите редовна форма също ще могат да използват по-евтини карти. Досега те са се возели за 24 лв. на месец, а от февруари ще могат да го правят за 4 лв. Цената е за всички тролейбусни линии или за една автобусна. За линиите на цялата градска мрежа учащите ще плащат 12 лв., а не 45 лв.

С 40% ще намалее стойността на картите на пенсионерите. Цената за 1 линия става 14 лв.

Общинското транспортно дружество в Габрово също ще въведе отстъпки от утре. Учениците ще плащат за всички градски линии 14 лева, вместо 26. За възрастните цената ще е 27 лева, а не 34 лева, както беше последно. Пенсионерите ще могат да пътуват и срещу 10 лева на месец във времето от 9 до 16 часа.

- реклама -