Общината купува къщата на Яворов с пари от държавата

Държавата ще отпусне средства, с които общината да купи къщата на Яворов. В момента юристи и финансисти на общината и на Министерството на културата проверяват различни процедури, за да може покупката да е законосъобразна и максимално изгодна за общината и държавата. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя добави, че ще са нужни допълнителни средства, тъй като сградата има нужда от ремонт. Фандъкова обясни, че очаква утре на бюрото си различните варианти, които ще предложат експертите, за да може процедурата по придобиването на знаковата сграда да стартира максимално бързо.

Яворов„Къщата е защитена. Тя е паметник на културата и никой нищо не може да прави там. За мен е важно там да има музей и тя да стане място за среща на поети и различни дебати. Ще направя всичко възможно това да се случи“, заяви Фандъкова.

По повод делата за собствеността на парка „Врана“ тя обясни, че общината ще поиска от държавата да й прехвърли управлението на царската градина по подобие на Борисовата градина и тя ще продължи да е отворена за граждани.

- реклама -