Яворов

Общината или държавата ще купи къщата на Яворов, обявена за продан от ЧСИ

Или общината, или държавата да купи къщата, в която поетът и революционер Пейо Яворов e прекарал последните години от живота си и която от два дни е обявена за продажба от частен съдебен изпълнител.

Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

След новината за продажба на къщата на Яворов, която е част от културно-историческото наследство на София и ценен архитектурен паметник, тя е разговаряла с министър-председателя Бойко Борисов и с министъра на културата Боил Банов затова общината или държавата да я придобият.

„Къщата на Яворов трябва да бъде отворена свободно за граждани и пълноценно да изпълнява функцията на музей на един от най-великите български поети. Нашата задача е тя да бъде съхранена като архитектурен паметник, заедно с всички изключително ценни сбирки от ръкописи, книги и вещи на поета Пейо Яворов”, убедена е Фандъкова.

Имотът, който се намира на ул. „Г. С. Раковски“ в столицата е оценен на стойност 1 628 758 лева

Яворов

Къщата от десетилетия е частна собственост. „Поради отказ на собственика да я реставрира и поддържа съм налагала най-високата глоба от 100 хил. лв. Преди години беше направен ремонт на фасадата, по състоянието на конструкцията остава тежко”, обясни още Фандъкова.

Обявата за търга за къщата на Яворов е публикувана на 11 октомври 2018 г., а с продажбата се занимава частният съдебен изпълнител Мирослав Колев. Търгът трябва да приключи на 16 ноември т. г.

Къщата на Яворов в София функционира като музей от 1963 г. и в нея се съхраняват ценни сбирки от ръкописи, оригинални фотографии, както и личната библиотека на поета. В къщата Пейо Яворов и Лора Каравелов живеят до фаталната вечер, в която тя отнема живота си, а той ослепява в опит да се простреля.

Причината тя да бъде обявена за публична продан е неуредени финансови отношения.

- реклама -