проекти
сн. БГНЕС

Общината дава 1.5 млн. лева за реализация на проекти на граждани

По програма „София избира“ граждани, граждански и професионални организации ще могат да реализират проекти, чрез които ще покажат какво липсва в града и от какво има нужда. Новата инициатива обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Бюджетът на програмата е 1.5 млн. лева и одобрените проекти ще се реализират през 2021 г.

сн. БГНЕС

В рамките на този 1,5 млн. лв. можем да финансираме един или няколко проекта. Това ще зависи от избора на гражданите. Затова нарекохме програмата „София избира“, защото в рамките на един месец от 1 ноември до края на месец ноември гражданите ще могат да гласуват в интернет за всички проекти, които бъдат предложени“, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова.

„На база на това гласуване и на бюджета, който е за първите проекти, ще включим тези от тях, които бъдат избрани от гражданите, ще бъдат включени за реализация през 2021 г. откакто работя, винаги съм се стремила и сме създавали програми, които финансират граждански проекти, проекти на граждански, неправителствени, творчески организации, спортни клубове и организации, държавни, общински и независими структури“, допълни още тя.

сн. БГНЕС

Фандъкова заяви, че в общината очакват активност на гражданите и организациите, които да дадат предложенията си по Програмата „София избира“ в следващите три седмици.

„Призоваваме гражданите на София да гласуват. Със своя глас те ще участват във формирането на част от бюджета на инвестиционната програма на Столична община за следващата година. Това е един ангажимент, който бяхме поели, че ще даваме нови възможности за пряко участие на гражданите в разпределението на бюджета“, допълни тя.

До 25 октомври ще бъдат събирани предложенията на граждани и организации на имейл sofia.izbira@sofia.bg., а на 1 ноември ще бъдат обявени на сайта на Столична община. Дотогава на сайта ще бъде обяснена и методологията, по която ще се гласува. Два ще бъдат основните параметри: геолокация, за да бъде сигурно, че хората, които гласуват, живеят в София, а вторият, да се направи така, че един гражданин да има право да гласува само веднъж, Това вероятно ще се случи с идентификатор телефонен номер. Срокът за гласуване ще бъде един месец – целият ноември.

- реклама -