Скаптопара

Общинарите в Благоевград отхвърлиха искането за референдум съдбата на разкопките под магистрала Струма

Общинският съвет в Благоевград не прие да има допитване до гражданите за съдбата на откритите разкопки по трасето на магистрала „Струма” край с. Покровник.

След близо двучасови дебати между местните депутати и присъствалите на сесията представители на инициативния комитет, Благоевград остана без позиция за съдбата на разкопките от III век, за които се предполага, че са на римското селище Скаптопара, предшественик на днешния областен град.

При посещението си на място миналата събота, премиерът Борисов даде месец срок на археолозите и инженерите да намерят решение

Преди 2 дни пък от инициативния комитет за запазване на разкопките на мястото, на което са открити представиха проект, според който изместването трасето на автомагистралата ще струва 4.5 млн. евро, а не 40 000, както твърдят от АПИ.

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов каза, че заради спиране строителството на лота, средствата ще бъдат пренасочени към други инфраструктурни обекти.

След изказванията, съветниците отхвърлиха както провеждането на референдум, така и другата форма на допитване до гражданите-провеждане на общо събрание с два въпроса.

„Съветниците представляват интересите на друга община, на друга държава, изумен съм, не спират манипулациите и лъжите, не искат да отворят документите и погледнат, говорят си празни приказки, създават напрежение и правят хората на маймуни”, каза след безплодната сесия Лазар Андреев от инициативния комитет.

Според него единственият вариант след днешното решение е да се срещне лично с премиера и да иска помощ от него.

- реклама -