Община Царево набира доброволци, ето как може да се помогне

Поради бедственото положение на територията на Община Царево стартира кампания за доброволци.

От общината всички желаещите да помогнат да се записват на телефон: 0590 5 50 18.

На същия телефон се подават и сигнали. 

Междувременно ще започне изграждането на временно съоръжение при Царево, по което ще се пренасочи трафикът от разрушения мост на второкласния път  Царево – Варвара, съобщи инж. Десислава Паунова, член на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“.  Остава затворен за движение пътят Царево – Синеморец, поради авариралия мост в края на град Царево в посока Синеморец. Инж. Паунова информира, че авариралото съоръжение предстои да бъде обследвано днес. Това съобщават от АПИ.

Друга отсечка, по която е ограничено движението, е в началото на Синеморец, тъй като е залят участък от пътя Синеморец – Резово. Инж. Паунова допълни, че водата там започва да се оттича, но в момента е 50 см над пътното платно, което е много по-малко отколкото вчера. Очаква се през следобедните часове водата да се оттече.

По отношение на временния мост, който ще се изгради при Царево инж. Паунова обясни, че това е метално съоръжение, което ще се сглоби на място и ще остане до изграждането на нов мост.

По него ще преминава трафикът като ще се ограничи движението на товарните автомобили над 12 т. Инж. Паунова обяви, че се очаква в следобедните часове временното съоръжение да бъде доставено и да започне неговия монтаж.

Тя обясни, че за построяването на новото съоръжение в кратък срок ще бъде стартирана обществената поръчка,

като новия мост ще бъде оразмерен за големите количества вода, каквито са преминали през вчерашния ден под засегнатия мост.

Инж. Паунова каза, че падналият мост при Царево не е бил в аварийно състояние и от наводнението е поддала средната опора на съоръжението.

Ситуацията по републиканските пътища в област Бургас е нормализирана, съобщи инж. Митко Порязов, директор на Областно пътно управление – Бургас, пред БТВ.

Той допълни, че вчера са сформирани аварийни групи,  които са почиствали и са предприемали действия за по-бързото оттичане на водите от критичните участъци в близост до прелелите реки. Днес ще бъдат почистени наносите по пътното платно на отводнените отсечки.

Създаден е обходен маршрут за преминаване от Царево в посока Ахтопол покрай Тракийския университет – квартал „Василико“ и през кръстовището за село Бродилово по основния път, както и обратно. Обходът се обследва, трябва да се разчисти и до края на деня ще  бъде сигнализиран.

Инж. Порязов информира, че днес ще се обследват участъците, които вчера са били заляти и под вода, както и на съоръжението над река Караагач на пътя Созопол – Царево. Той допълни, че свлачището при с. Изгрев е почистено и пътят в района е проходим.

- реклама -