Община Кресна откри сезона на рафтинга

И Кресна днес откри сезона на рафтинга в бързите и пълноводни води на река Струма, след като преди седмица това стори съседната община Симитли

„Пролетта дойде, зимата ни остави страхотен подарък – една пълноводна река и ние сме готови да открием сезона на екстремните водни спортове”, каза водещата церемонията Полина Поманова от клуб „Атом”. Тя припомни, че вече 14 години се събират тук в началото на дефилето, а от две години проявата е под формата на фестивал.

„Рафтингът е спорт на удоволствие за всички вас, които се спускате и за нас, които ви гледаме, пожелавам ви един успешен сезон в красивото Кресненско дефиле, на добър час”, пожела на ръфтърите заместник-кметът на общината Валентин Стоичков.

Откриването на сезона бе под мотото: „Искаме реки и природа, стига толкова ВЕЦ-ове“.

„Всяка година продължаваме да губим по 7-8 реки и ако не направим нещо всички заедно, ще виждаме само реки, които текат в тръби”, алармира Димитър Куманов от клуб „Балканика”. „Някои гледат на течащите капки вода като на „пет пари в кесия”, от които ще направят много пари, всеки строи ВЕЦ-ове, където си иска”, допълни той.

В програмата по откриването на втория „Фестивал на бързите води“ в Кресненското дефиле участваха самодейци от Кресна, в лицето на мъжката и женска певчески групи „Синаница” към читалището в града.

Участниците в откриването на сезона имаха възможност да опитат от местните специалитети, имаше щандове с еко-продукти и др.

В откриването на сезона участваха клубовете „Адвенчър нет”, „Рефлип”, „Атом”-Козлодуй, „Раец” и др.

Рафтърите демонстрираха и атрактивни техники на оцеляване при обръщане на лодките във водите на реката.

- реклама -