линейка
сн. Denislav Enchev/FB Катастрофи в София

Гешев: Проблемите в пътната безопасност се дължат на безхаберие (Видео)

За мен пътната безопасност е изключително важна. Моето разбиране е, че никоя институцияне може да бъде силна, ако е сама.

За да се намали пътният травматизъм и за да спре тази война по пътищата, трябва работа на много институции.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев по време на дискусия за подобряване на пътната безопасност

По думите му, за разлика от другите вид престъпления, проблемът с пътните произшествия може да се реши с повече усилия, ясна визия и желание този проблем наистина да бъде овладян.

В тази тежка икономическа и политическа ситуация българските граждани не заслужават това, което им се случва (войната по пътищата, бел. ред.).

Това може да бъде избегнато и да бъдат подобрени резултатите.

Това че сме водещи в Европа по катастрофи се дължи на голяма степен на липсата на взаимодействие между институциите.

Проблемите се дължат на безхаберието, просто защото никой не го интересува тази тема. Интересът е само когато възникне някое тежко произшествие и загинат хора, коментира главният прокурор на България.

Гешев още веднъж подчерта, че всяка институция трябва да си върши работата в своите законови правомощия и уточни, че е изключително важно взаимодействието както между отделните институции, така и между отделните власти в страната.

Има законодателни пропуски, които също не представляват интерес през годините. Решаването на тези проблеми зависи от МВР, АПИ, Народното събрание и кой ли още не.

Важно е да има диалог и координация между институциите и властите, посочи Гешев.

Главният прокурор информира, че е издал до наблюдаващите прокурори методически указания по две основни направления. Първото е свързано с по-сериозното разграничаване между непредпазливост и умишлено престъпление.

Много трудно български магистрат може да обясни защо се квалифицира като непредпазливо деяние пътен инцидент, след като шофьорът е седнал зад волана пиян и дрогиран, тоест той съзнателно се е поставил в това състояние, обясни Гешев.

Втората насока е да бъдат възлагани автотехнически експертизи за това дали пътните условия са оказали влияние при възникнало пътно произшествие.

Гешев разясни, че подобна практика се прилага рядко, но се надява, че с издадените указания това ще се промени.

Това е важно, защото пътната обстановка също влияе, не са само действията на водачите и изправността на превозното средство, отбеляза главният прокурор.

От своя страна Богдан Милчев от Института за пътна безопасност заяви, че пътната безопасност в страната е сериозно неглижирана от институциите.

Абсолютна нарушена координация между институциите – те не си говорят, и жертва сме ние, хората, които се движат по пътищата, каза той.

Милчев разясни, че основният проблем при пътните инциденти у нас е проблемът със състоянието на пътищата, заради които шофьорите допускат толкова много грешки.

В тази връзка той посочи, че от Института са разработили пътна карта, базирана на шведския модел.

Ние продължаваме да бъдем най-опасната страна в Европейския съюз за пътуване по пътищата, с малки изключения на моменти от страна на Румъния. Зачестилите произшествия дават ясна предпоставка да заключим, че има реална опасност за националната ни сигурност, допълни още експертът.

По време на дискусията стана ясно, че по пътищата у нас към момента се извършва спешна рехабилитация – подмяна на пътни знаци, полагане на маркировка.

- реклама -