коронавирус

Обсъждат евакуация на българите в Ухан със самолет на някоя европейска държава

България координира усилията си за извеждани на нашите студенти от Ухан с няколко европейски държави. Това стана ясно от думите на външния министър Екатерина Захариева в предаването „Лице в лице“ по bTV. Тази сутрин премиера изрази готовност ако се наложи за Китай да бъде изпратен правителствения самолет, който да прибере българите, които учат в центъра на заразата.

„Все пак това е град, който е под карантина. В него не могат да кацат и да излитат постоянно самолети. Няколко държави вече планират да пратят свои самолети, в готовност сме и ние да изпратим самолет. Другите ни опции са Франция, Германия и нашите да се приберат с някои от тези полети“, поясни дипломат номер 1.

Преди всичко обаче това зависи от китайските власти и дали те ще разрешат кацане на някоя машина. По думите на Захариева такъв полет днес е бил отказан на САЩ, които са пратили свой самолет да прибере техни граждани от Ухан.

Нашите студенти там са четирима – три момичета и едно момче. В близка провинция живее семейство със смесен брак – българка, съпругът й китаец и двете им деца. За тях евакуацията обаче ще бъде по-сложна, тъй като самите те няма как да стигнат от Ухан. Външният министър уточни, че средства и усилия няма да се пестят и на дневен ред стои и страната ни да изпрати свой самолет за българите.

„Моля родителите на тези студенти да бъдат спокойни, държавата няма да остави български граждани в беда и да не се погрижи за тях“, успокои Екатерина Захариева.

По думите й посолството ни в Пекин е в постоянен контакт с българите в Китай. На този етап те са здрави и нямат оплаквания, свързани с корона вируса. Първият ни дипломат изрази очакване казуса да бъде решен в близките дни.

- реклама -