Обрат с гражданските договори. Вдигат данъци и осигуровки

Обрат с гражданските договори. Вдигат данъци и осигуровки. Предложението на финансовото министерство е промяната да влезе в сила от 2024 година, предава БНТ.

Изменения в данъчното законодателство може да отнемат правото за намаляване на годишната данъчна основа с 25% за признати разходи за дейността по граждански договори. В същото време хората биха внасяли с до 5% повече за осигуровки.

Работодатели и синдикати не одобряват предложението.

„Напротив създава се възможност на правоприлагащите органи на НАП да тълкуват всяко едно правоотношение по свой начин тук се ограничават според нас възможностите на отношенията между служител и работодател, които касаят изцяло граждански правоотношения а не трудови“, каза Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ.

„Има две основни тези, които противоречат на здравия разум. Ако аз съм на граждански договор и извършвам разход за това, че си извършвам разходи със собствени сили и средства. и не ми се признава този разход, инстинктивно аз ще преминава към друга форма или друг договор или ще трябва да регистрирам фирма“, посочи Атанас Кацарчев, главен икономист в КТ „Подкрепа“.

Водещ мотив зад законопроекта е

да се разкрият трудови правоотношения прикрити с граждански договори,

но не става ясно какви биха били приходите, ако изменението стане факт.

„Не може да променяш данъци, без поне в мотивите или оценката на въздействието да напишеш колко приходи очакваш. Приходите миналата година от подоходно облагане извън трудови правоотношения е извън 500 млн. лв. Но в случая МФ отчита и свободни професии и творчески и т.н., а засегнати са по-малко конкретно гражданските, така, е под половината от тези 500 млн“, коментира Петър Ганев, старши изследовател в ИПИ.

Действащото трудово законодателство не предвижда гъвкавост относно работното време и взаимоотношенията между бизнеса и служителите, посочват работодателите.

- реклама -