Андрей Бабиш, избори, Чехия, партия, опозиция

Обрат на изборите в Чехия: Партията на премиера Андрей Бабиш губи

Обрат на парламентарния вот в Чехия. Управляващата партия на премиера Андрей Бабиш загуби изборите, след като водеше с немалко преднина.

По последни данни „Заедно“ печели 27,6 процента от гласовете на избирателите на база на почти 99% от преброените гласове, предаде ДПА. „Промяната е тук, ние сме промяната“, заяви Петер Фиала от „Заедно“. Партията на премиера Андрей Бабиш – „Действие на недоволните граждани“ (АНО) получи 27,3 процента от гласовете на избирателите, след като по-рано днес водеше с 30,14 на сто.

Съюзът на Партията на пиратите и на „Кметове и независими“ постигна 15,5 процента.

Така две опозиционни коалиции с либерален профил изненадващо спечелиха мнозинство в парламента. Те ще имат общо 108 места в долната камара на чешкия парламент, която е с двеста места.

Чешкият премиер Андрей Бабиш поздрави днес опозиционното обединение „Заедно“ за победата му на парламентарните избори, предаде Ройтерс.

Бабиш заяви, че е готов да води преговори за сформирането на ново правителство, ако президентът Милош Земан му възложи тази задача.

Изборните резултати на двете опозиционни обединения им дават възможност да сформират правителство и да свалят от власт Бабиш и неговите съюзници, отбелязва Ройтерс.

Преди изборите премиерът Андрей Бабиш беше подложен на критики за лошо управление на пандемията, нарастването на националния дълг, както и че се е грижил за собствените си бизнес интереси по време на управлението си. Той отхвърли всички обвинения и заяви, че страната се нуждае от стабилност и е по-просперираща от всякога.

- реклама -