мораториум

Обрат! ГЕРБ се отказа от мораториума върху лекарствата и ще отмени спорния член от Бюджета на НЗОК

Управляващите се отказаха от мораториума върху новите лекарства и ще предложат отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК.

Това съобщиха от партия ГЕРБ в позиция на зам.председателя Цветан Цветанов.

„В днешния ден проведох серия от разговори с председателите на всички парламентарни групи, с премиера Бойко Борисов и с министрите на здравеопазването и на финансите Кирил Ананиев и Владислав Горанов. Целта на разговорите беше да се неутрализират всички възможни спекулации, че български пациенти могат да бъдат оставени без лечение или лекарства“, заявява председателя на ПГ на ГЕРБ.

лекарства молекули мораториум пациенти

„За да спрем всички спекулации, че онкоболни пациенти ще останат без лечение, от ПГ на ГЕРБ ще предложим на утрешния Председателски съвет на Народното събрание да бъде гласувана в пленарна зала отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК. От ГЕРБ ще подкрепим предложението единствено при постигането на пълен политически консенсус от всички парламентарни групи и председателите им“, се посочва още в съобщението.

От него става ясно, че министърът на здравеопазването вече е готов със всички заповеди за създаването на 6 комисии, както и с Правилник за условията и реда за работата на комисиите за разпределение на скъпоструващите лекарства.

Мораториумът предвиждаше държавата да не плаща през 2018-та за лекарствени продукти с ново международно непатентно наименование. Това предизвика недоволство сред пациенти с тежки заболявания и съсловни организации. Президентът Румен Радев наложи частично вето върху бюджета на НЗОК, но то бе преодоляно от мнозинството в парламента.

 

- реклама -