газ, поскъпване, КЕВР, обществено обсъждане, заседание, цена

ОБРАТ: Газът поскъпва с повече от прогнозираните 14% от 1 януари

От януари природният газ ще поскъпне с повече от прогнозираните към момента 14 процента – това стана ясно по време на общественото обсъждане на цените в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), предава БНР.

„Булгаргаз“ предлага цената на синьото гориво да стане малко над 117 лева за мегаватчас от януари. Изпълнителният директор на дружеството обаче днес посочи, че увеличението на природния газ от догодина може да е още по-значително.

Заявлението за скок на цените от 14 на сто е внесено още на 10 декември, но след тази дата цените на природния газ на европейските газови пазари и на петролните продукти продължават да вървят нагоре, обясни директорът на обществения доставчик „Булгаргаз“. Затова той не изсключи по-голямо поскъпване.

Въпреки това от дружеството успокоиха:

Цената на природния газ, която „Булгаргаз“ предлага на пазара е 35% по-ниска от действащите цени от европейските пазари“, заяви изп. директор Николай Павлов.

„Би следвало да очакваме не малко повишение на цената на природния газ от първи януари“, заяви от своя страна председателят на КЕВР Иван Иванов.

Той посочи като основна причина скокът на европейските борси.

И той, и изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов, се обърнаха към управляващите да бъде намерен начин за компенсиране на топлофикациите, които след мораториума върху цените на парното ще трябва да продължат да купуват газа на по-високи цени, а да го продават на потребителите на много по-ниски нива.

Окончателно решение за утвърждаване на цената на природния газ от 1 януари, по която „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, КЕВР ще вземе на закрито заседание на 1 януари 2022 г. от 14:00 часа, съобщи председателят на регулатора Иван Иванов.

- реклама -