Обрат

Ново обвинение за Ембака. Все пак той остава в ареста

Обрат по случая с Емил Първанов- Ембака. Прокуратурата е повдигнала ново обвинение на Емил Първанов-Ембака за палеж. Той ще остане в ареста.  Новината потвърди говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Емил Първанов – Ембака няма да бъде освободен от ареста, тъй като по отношение на него има взета мярка „Задържане под стража” от Районен съд София. Тази мярка е във връзка с внесен обвинителен акт от Районна прокуратура с обвинение за закана за убийство. Освен това Софийска районна прокуратура повдигна обвинение на Емил Първанов за подбуждане към палеж и на собствено основание Прокуратурата в София постанови задържане до 72 часа”, каза Арнаудова.

Тя посочи, че Окръжната прокуратура в Благоевград ще положи максимални усилия до 7 дни на Първанов да му бъде повдигнато обвинение и за квалифицирано убийство – убийство по хулигански подбуди.

По-рано днес след забавяне и пропуски на прокурори съдът разпореди да бъде пуснат от ареста обвинения за убийството на магистрала „Струма“ Емил Първанов-Ембака. Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди незабавна проверка на целия разследващ екип.

Обстойна проверка ще бъде направена и на наблюдаващия прокурор по делото Георги Качорев заради подозрения, че е бавил и други дела. Съдът прецени, че законовият срок за задържането на Ембака е изтекъл преди няколко дни. На заседанието стана ясно, че прокуратурата се опитала да промени обвинението в последния момент, но без резултат.

През ноември 2015 г. Емил Първанов-Ембака се предаде сам в полицията, след като се укриваше в продължение на няколко месеца. Тогава той получи обвинение за умишлено убийство.

  • До освобождаването му се стигна, след като в съдебната зала стана ясно, че по закон Ембака може да бъде задържан за не повече от 8 месеца. Оказа се, че срокът е изтекъл на 9 юли, а обвиняемият вече четвърти ден е задържан незаконно.За да удължат престоя му от прокуратурата са се опитали да му повдигнат по-тежко обвинение за убийство по хулигански подбуди два дни по-рано, но призовката не стигнала до адвокатите. Съдът разкритикува прокуратурата, че е предприела действия в края на сроковете и наложи по-лека мярка подписка с мотива, че няма нови събрани доказателства и че основните разпити на свидетели са извършени преди 8 месеца и още тогава е можело да се повдигне по-тежко обвинение.
- реклама -