Обрат: БСП даде заявка при президента, че иска да участва в правителство и би взела мандата!

Обрат: БСП даде заявка при президента, че иска да участва в правителство и би взела мандата!

БСП би участвала в опит за съставяне на правителство, обяви временният лидер на партията Атанас Зафиров по време на консултациите при президента Румен Радев.

Той уточни, че това може да стане с третия мандат и даде заявка, че БСП е готова да го вземе.

БСП няма да подкрепи мандат на ГЕРБ и ДПС.

„Налице е криза на доверие към партиите и това се вижда в избирателната активност. Това трябва да бъде на вниманието на всички политически партии. Има редица кризи, усложнена външнополитическа среда, напрежение с наш съсед.

В тази тежка ситуация пред нас от БСП има два пътя. Единият е много удобен – да бъдем странични наблюдатели на това, което се случва. Опозиция, от която нищо не зависи. Другият път е да се опитаме да участваме в тези процеси, като сме реалисти и отчитаме резултатите, които сме получили.

Нашите колективни органи са категорични, че с ГЕРБ няма как да участваме под никаква форма в управление. Тоест, темата с първия мандат е ясна.

Ние сме партията с най-дълъг политически и парламентарен опит. Като такива, ние сме длъжни да предложим по-различен подход. Продължаваме да смятаме, че в момента изборите не са добро решение. Такова е и очакването на българското общество.

Трябва да работим за формиране на пробългарска устойчива изпълнителна власт. Имаме зрялостта да бъдем проводник на един такъв диалог и балансьор в тази сложна ситуация.

За третия мандат – преценката е ваша на кого ще го връчите. Но от нас може да очаквате отговорни действия. Потенциал за излъчване на експертно пробългарско правителство никак не е изчерпан. Ако прегърнем факта, че преди всичко останало, сме български народни представители, такива разговори са възможни“, заяви Атанас Зафиров.

Зафиров добави, че при невъзможност за съставяне на кабинет, БСП не се плаши от избори, тъй като предстои обединение в ляво, което може да качи резултата на левицата.

Страната се нуждае от мъдрост, диалогичност и намиране на решение на сложната ситуация, добави Борислав Гуцанов.

Първият и вторият мандат са изчерпани, но сме готови да работим за експертен кабинет на националното спасение, заяви още той.

- реклама -