23 оборудвани фургона ще подслонят бедстващите в Хитрино – СНИМКИ

23 напълно оборудвани фургона ще бъдат предоставени на жителите на село Хитрино, чиито домове са били напълно разрушени.

В момента фургоните се разполагат на площадка близо до селото, когато опасността отмине, ще бъдат преместени в дворовете с разрушени къщи, съобщи комисар Тошко Бързилов, началник на Националния оперативен център на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Фургоните ще бъдат захранени с електричество

и ще разполагат с всичко необходимо за живот, включително и готварски печки.

фургони Хитрино

Днес се състоя първото заседание на Обществения съвет. Неговите 11 членове днес ще се срещнат с бедстващите хора и ще им обяснят възможностите за живеене във фургоните, обясни кметът на Хитрино Нуридин Исмаил. Хората ще кажа и дали искат фургоните да бъдат разположени в имотите им или на обща площадка, където обаче трудно ще се реши проблемът с канализацията.

„Предвидили сме фургони само за къщите, които са напълно унищожени и ги няма. На този етап са предостатъчно. Не съм очаквал такава солидарност от хората от цяла България. Хората макар и да нямат, показват, че са съпричастни. Искам да отправя и тази благодарност, която досега не направих и към журналистите. И вие, както и аз, и в студа, и през деня, и в тъмната част бяхме заедно. Имате и вие вашия си принос някои неща да се случват по-бързо. Имаше моменти, в които с някои от вас плакахме заедно. Много ви благодаря, да сте живи и здрави“, каза още Нуридин Исмаил.

фургони Хитрино

За първите три дни след взрива на гара Хитрино на 10 декември 2016 г. около 400 лица и семейства получиха социална помощ в максималния размер от 325 лв.

Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията за социално подпомагане

Бързата и адекватна реакция на дирекциите „Социално подпомагане“ във Венец и Шумен и Регионалната дирекция за социално подпомагане – Шумен заслужи високата оценка. Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова написа в писмо до изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане Цветан Васев: „Бих искала да благодаря за демонстрираните висок професионализъм и човещина при подпомагането на семействата, пострадали при инцидента в село Хитрино. Работата на екипите е пример за отговорно отношение към професията. То е поредното доказателство за изключително важната роля на социалните работници в обществото“, изтъква още министър Русинова.

- реклама -