Обнародвано в Държавен вестник: Безплатен PCR тест за всеки с поне 2 симптома

От днес общопрактикуващите лекари в страната с договор с НЗОК може да издават направление за безплатен PCR. Промените бяха обнародвани в Държавен вестник и влизат в сила със задна дата – 1 ноември.

Лекарите ще издават направления при наличието на два от следните симптоми – новопоявила се температура, кашлица, предимно суха, отпадналост, загуба на вкус или обоняние, затруднено дишане или недостиг на въздух, миалгия, главоболие, диария, гадене и повръщане, болки в гърлото, кислородно насищане по-малко от 92% или по-малко от 88% (ако пациентът е с ХОББ) при проведена пулсоксиметрия, ако има такава възможност.

Ето кога личните лекари НЕ МОГАТ да издават направление на PCR.

Общопрактикуващият лекар не издава направление за ВСМДИ „Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19“ на пациенти, които са хоспитализирани или насочени за хоспитализация по повод влошено или тежко общо състояние, както и за контролни, скринингови изследвания или изследвания на контактни безсимптомни лица. Направление не се издава и на лица, които са с установено заболяване чрез бърз антигенен тест.

 

- реклама -