Обмислят законови промени за равни права на родителите след развод

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова се ангажира да бъдат обсъдени законови промени във връзка с осигуряването на равните права на родителите след развод, съобщиха от министерството.

Тя е провела още на 24 декември телефонен разговор с протестиращи граждани от организациите „Бащи за отговорно родителство“ и асоциацията „Член 24“.

Мирната демонстрация се проведе пред сградата на правосъдното ведомство в Деня на бащата, на който се чества паметта на свети Йосиф Обручник, земния баща на Иисус Христос.

„Проблемът с обезбащяването в цял свят е огромен. Много деца, да не кажа повечето, са израснали без бащи в съвременното общество“, сподели един от протестиращите родители.

Според протестиращите това може да бъде предотвратено с помощта на споделеното родителство.

„Родителите на разделените деца трябва да могат да ги отглеждат по равно време и при единия, и при другия. Това е постижимо. Направено е в много държави, време е да се направи и у нас“, каза още пред БНТ протестиращият баща.

Според друг родител споделеното родителство трябва да се вкара в Закона и да се постановява от съда без да се очаква жената да го одобри изрично или да не го одобрява.

„Иначе това води до изнудване, до материални облаги. На практика бащата и детето са лишени от правото да бъдат заедно“, уточни той.

В първия работен ден след коледните празници /29 декември/ ще бъде организирана среща с неправителствените организации.

Министър Йорданова се е ангажирала да обсъди с представители на организациите споделеното родителство и механизъм, чрез който да се защитят правата на децата и на двамата родители, след което да бъдат разработени необходимите законови промени.

В действителност години наред не са предприети действия за разрешаването на този болезнен за децата и родителите проблем, който често превръща децата в жертви на конфликти по време и след развод, и води до родителско отчуждение, се посочва в съобщението на Министерството на правосъдието.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено