Облеклото като начин на мислене

Събуждаш се – понякога лесно, в много повече случаи леко в несвяст. Ставаш от затопленото и придобило формата на тялото ти легло.

Оставяш рутината да направи останалото: водата да отмие онова, което не искаш да вземеш със себе си през следващите часове; пиеш кафе, може пък и цигара да запалиш, ако това е включено в списъка ти с навици; поглеждаш храната и не ѝ се отдаваш, често тя не ти е приятел рано сутрин, въпреки да знаеш, че е повече от нужна точно по това време.

И след като поставиш отметка на всичко това, идва ред на първия ти избор за деня – предстои ти да отвориш гардероба и да потънеш в цветове, материи, смес от прах, омекотител, парфюм и мирис на спомени – от хора и най-вече от теб.

Какво да бъде – тъмносините дънки, в които се чувстваш най-удобно, а и добре ти стоят, или да заложиш на черен спортен панталон, който на всичко отива?

Ами отгоре – бялата риза, която ти придава небрежно елегантен вид, или пък масленозелената тениска с якичка, която може да свърши същата работа?

Ако си жена обаче, не се изчерпваш с възможностите толкова лесно, има рокли в топли цветове, които подчертават красотите на тялото ти, поли, които изискват да сложиш и нещо в тон отгоре, а това вече е друга врата, която по-добре да не отваряш, панталоните с ниска или висока талия, дънките, които уж не са за дами, но пък така изразително говорят на тях.

Обувките вече крещят от мястото си и викат останалите аксесоари на съвет.

Тежък е изборът, но не защото разнообразието е голямо, а защото от това какво ще облечеш – става ясно какво начало на деня ще поставиш и всичко останало, което следва от него.

Ако не ти се занимава и просто хванеш каквото и да е, говори най-вероятно, че днес не ти е ден. Дори няма да захващаме темата, че подсъзнанието ти всъщност много добре съзнава това.

Ако пък много държиш да изглеждаш добре, е почти сигурно, че времето в един момент ще започне да те притиска, защото го губиш в избори.

Да решим обаче, че ще оставим встрани настроението ти точно днес и ще се заемем със самите дрехи в гардероба ти.

Те разказват теб и ти често забравяш това, а в някои случаи прекалено добре го знаеш. Дрехите ти са избор, който показва какъв си и какъв искаш да бъде.

Те са впечатлението, което ще оставиш в околните, и мнението, което дълго ще имат другите за теб. Те са статуса ти, и то не само във Фейсбук, където също може да прекаляваш с показването.

Дрехите разкриват човешката психика, която прикриваме зад думи, дела, мисли и премълчани истории. Дали имаме очи за откритието им обаче?

И какво всъщност можем да научим за състоянието на една нация и времето, в което живеем, именно от дрехите ни?

За това говорихме в „Какво се случва“ – за облеклото като начин на мислене.

Доц. Мариела Гемишева, моден дизайнер, артист в областта на пърформанса и преподавател в НХА, разказа какво за нас, за времето, в което живеем, а много по-често за времето, в което само си мислим, че живеем, и за състоянието, в което се намираме, но и за състоянието, което имаме, говорят дрехите, в които се обличаме.

Източник: БНР

- реклама -