Облекчават режима за срока на газовата бутилка в колата

Облекчават режима за срока на газовата бутилка в колата. Пускат аванта за газовите уредби, удължаваме живота им с документ от производителя, пише „Телеграф“.

Облекчение за собствениците на

автомобили с газови уредби готви държавата. Това става ясно от проектопромени в наредбата за техническите прегледи на автомобилите на министъра на транспорта, публикувани за обществено обсъждане.

В момента върху бутилките за пропан-бутан

или метан (природен газ) фабрично е изписана датата на производство, като според нашия закон бутилките могат да се употребяват максимум 10 години (пропан-бутан) и 20 години (метан). Върху табелата, поставена на бутилката, обаче често липсва срокът на експлоатация. В същото време има бутилки, за които самият производител гарантира, че могат да се използват за срок

по-голям от посочения в нашия закон.

По тази причина промените в наредбата предвиждат собствениците на газови уредби с по-дълъг срок на експлоатация да не са вече задължени да сменят бутилките си по-рано от необходимото. Занапред те ще могат да предоставят официален документ от производителя на бутилката, посочващ, че те може да се ползва повече от 10/20 години според съответното гориво.

Това ще важи както за първични газови уредби,

поставяни от производителя на автомобила, така и за вторично поставяни в специализирани сервизи. В наредбата е посочено, че в пункта за технически прегледи служителите трябва да сканират документа от производителя и да го качат в информационната система.

С друг текст на наредбата се въвежда

изискване при първоначален преглед на вторично поставена газова уредба в пунктовете да следят зорко за срока на експлоатация на поставената бутилка. Посочва се, че на нея трябва да има отпечатан срок,

а ако не е отпечатан, то да се следи

да не са минали повече от 10/20 години от датата на производство за съответното гориво. Така ще се гарантира, че на колите се монтират бутилки за автогаз или метан със срок на експлоатация, който не е изтекъл.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено