Областният управител на Русе иска спешен основен ремонт на Дунав мост

Областният управител на Русе иска спешен основен ремонт на Дунав мост

Основният ремонт на Дунав мост при Русе да започне възможно най-скоро. За това ще настоява областният управител на Русе Драгомир Дамянов.  Скоростното  започване на планувания основен ремонт на българската част на съоръжението водещ приоритет пред мен и екипа ми, подчерта той по време на среща с регионалните институции, имащи пряко отношение по въпроса. В срещата участва и кметът на Русе Пенчо Милков.

Драганов беше категоричен, че Областната администрация в крайдунавския град ще подпомогне по всякакъв начин създаването на оптималната организация на трафика

през съоръжението при стартиране на ремонта. „Въпреки неудобството, което ще се създаде за преминаващите при извършване на ремонтните дейности, е много важно да предприемем необходимите мерки за избягване на сериозни затруднения при свободното движение на пътници и товари“, коментира областният управител. Той беше категоричен, че при започване на ремонта ще се гарантира широка обществена информираност относно всички дейности по съоръжението.

Също така се предвижда да бъдат поставени указателни табели в района на Дунав мост.

Ще се изработи и линеен график, в който ще бъдат конкретизирани отделните етапи от проекта и сроковете за тяхното изпълнение. Драганов е в постоянен контакт с ресорните министерства и Агенция „Пътна инфраструктура“. През следващата седмица се предвижда той да проведе срещи с техните ръководства.

Припомняме, че Дунав мост е въведен в експлоатация през 1954 г., като през последните години многократно са извършвани аварийни ремонти

на пътното платно за подобряване на неговите параметри. Въпреки това в отделни участъци има локални хлътвания, слягания и пукнатини. В известна степен тези дефекти се дължат на намалена носимоспособност на стоманобетоновите елементи на пътните панели и динамичното въздействие върху конструкцията от преминаването на тежкотоварните автомобили. От построяването на съоръжението досега основен ремонт не е извършван.

Преди повече от 22 години е правено укрепване на фугите,

а през 2011 г. е подменена хидроизолацията и асфалтовата настилка. Изработеният технически проект за ремонт на съоръжението предвижда цялостна подмяна на асфалтовата настилка, на панелите, хидроизолация, нови ограничителни системи, маркировка и др. За реализирането на основния ремонт има избран изпълнител и в края на декември 2023 г. беше подписан договор с ДЗЗД „Дунав мост“, след проведена открита процедура по ЗОП. Стойността му е 44 877 228,68 лв. с ДДС.

 

 

 

 

 

- реклама -