Областната управа на София каза ще се мести ли Паметника на Съветската армия

Монументът „Паметник на съветската армия“ е държавна собственост, съобщават в становище от Областната администрация на София област.

В България хитлерофашиските войски са прогонени

от Трети Украински фронт,

който преди това освобождава украинския юг, Молдова и през Румъния навлиза на наша територия. Монументът „Паметник на съветската армия“ изразява почит към паметта на войниците от различни етноси – руснаци, украинци, беларуси, балтийските нации и др., пише в съобщението.

Княжевската градина,

в която е разположен монументът, е собственост на Столичната община. С оглед на това предпазните мерки, свързани с ограничаване на достъпа до монумента, както и забраната за провеждане на мероприятия от всякакъв вид, използването на фойерверки, илюминации,

влизането на тежка техника,

използването на вибрационни машини и други дейности около монумента, следва да бъдат извършени от собственика на земята – Столична община, се посочва в съобщението.

Следва да се има предвид, че съгласно чл. 14 от Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Република България и Руската Федерация, страните имат задължение

да се консултират относно

предприемането на мерки, касаещи подобни обекти, намиращи се на територията на двете държави. Докато е в сила този договор, същият е с приоритет пред вътрешното ни законодателство, посочват от администрацията.

Областната администрация

на област София е изпълнила предписанието, дадено със заповед на директора на Дирекция „Общински строителен контрол“ за изготвяне на конструктивна експертиза, отразяваща състоянието на монумента, пише още в съобщението.

- реклама -