Хасково , легла, интензивно отделение, коронавирус, пациенти
сн. БГНЕС

Област Хасково остана без интензивни легла за пациенти с COVID-19

В Хасково свършиха местата в интензивните отделения. На територията на областта има разкрити общо 277 легла, от които 28 са за интензивно лечение, съобщи пред bTV д-р Соня Димитрова началник на РЗИ-Хасково.

Свободните легла са 42, от които само едно е за интензивно лечение, допълни тя. В МБАЛ-Свиленград няма свободни легла, в МБАЛ-Харманли леглата също са заети.

Няма информацията за върнат пациент, става пренасочване към лечебните заведения, където има свободно легло, поясни д-р Соня Димитрова.

„Към момента интензивните легла в отделението за активно лечение и реанимация в МБАЛ-Хасково са напълно заети“, съобщи д-р Георги Гелов, управител на лечебното заведение.

„Прави впечатление за тази вълна изключителното подмладяване на пациентите, които се налага да постъпват в секторите за апаратна вентилация и интензивно лечение. Говорим за млади хора на 40-45 години, имахме и по-млади пациенти“, каза още Гелов.

Ако има възможност някой от интензивния сектор да излезе, се приема този, който е по-критичен.

„Като цяло има разкрити 130 легла за пациенти с COVID-19, от които 8 са за апаратна вентилация. От тях се опитваме да държим свободни около десетина легла, за да нямаме проблема от предната вълна пациенти с багаж по стълбища, да чакат пред Спешно отделение. На този етап успяваме да се справим, за да нямаме такива проблеми“, обясни д-р Георги Гелов.

В момента болницата няма проблем с доставка на кислород, на медицински консумативи и апаратурата работи безотказно.

- реклама -