Гардиън, Соломон-Отабор

Обиждан и изолиран: животът на Соломон-Отабор в България

Нападателят на ЦСКА-София Вив Соломон-Отабор е герой в пространен материал на „Гардиън“. „Обиждан и изолиран: как се вгорчи животът на Вив Соломон-Отабор в България“ е заглавието на текста.

В него играчът, роден в Лондон, разказва за предизвикателството да живее в София. И най-вече за проблемите след расисткия скандал на мача България – Англия през октомври.

„Не бях гледал мача, но в момента, в който включих телефона след самолета, това започна да вибрира. Питаха ме дали постоянно минавам през подобни неща. Казваха ми да се прибра вкъщи. Да се спасявам от България. Бях изненадан, защото дотогава не ми се беше случвало нищо подобно. Не бях чувал, не бях виждал. На мача с Англия са били глупави хора без знания и образование“, разказва той.

Вив Соломон-Отабор
Снимка: БГНЕС

После обаче нещата загрубяват. „Обиждаха ме по време на загрявката за мача с Арда. Беше трудно. Сега получам обидни съобщения. Това не е добре. В едно пишеше да си ходя вкъщи, но не мога да кажа думите, с които беше направено“, продължава той.

Соломон-Отабор се изолира – тренира, играе и се прибира веднага в апартамента си. Макар че не е обиждан по улиците на града не иска да рискува. „Най-трудното е, че съм сам. Не съм живял в друга страна преди и не ми е много приятно да съм навън, заради това, което се случи на онзи мач. Това е най-трудното – гледам да съм сам и да си седя вкъщи. Нямам проблеми по улиците или нещо подобно. Но имам психологическа бариера. В клуба всички са фантастични. Но има глупави хора, които провалят нещата. А това не е никак забавно за младо момче, идващо от Англия“, продължава футболистът.

„Получавам глупави расистки съобщения. Опитвам се вече да не им обръщам внимание. Сега просто ги блокирам и продължавам“, добавя Соломон-Отабор.

- реклама -