обир, инкасо автомобил, издирване, група
Снимка: БГНЕС

Обирът край Перник заснет от охранителни камери, възможно е да има и вътрешен човек

Маскирани и въоръжени нападатели обраха крупна сума от инкасо кола на магистрала „Струма” в сряда. Това стана на бензиностанция край Перник.

По непотвърдени данни грабителите може да са взели до половин милион лева.  

Нападателите са били четирима. Грабежът е станал пред очевидци. Единият от охранителите от инкасо автомобила е бил ранен леко, след като е получил удар в лицето. Според разследващите нападателите са избягали в посока Дупница, като издирването им все още продължава.

Целият екшън е запечатан от охранителни камери.

Снимка: БГНЕС

Криминалистите и прокурорите от Окръжната прокуратура в Перник ще изземат записите от камерите и вероятно те ще подскажат кои са извършителите.

Разследващите работят по горещи следи и проверяват дали този обир има общо с обира, който се случи преди четири месеца с друг инкасо автомобил. Тогава нападателите използват лютив спрей срещу охранителите.

Става въпрос за една и съща група при двата обира в Перник, те са професионалисти, организирана престъпна група, може да има бивши служители на охранителни фирми, дори на силови ведомства.

Това са хора, които нямат свян да използват оръжие. Наясно са къде е пробивът и се възползват от него. Това коментира в криминалният експерт Иван Савов за БНТ.

По думите му най-важна е работата на място, първите 24 до 48 часа след извършване на деянието, с цел разкриването на факти.

Снимка: БГНЕС

„Това са така наречените горещи следи, които могат да се извадят от охранителни камери и разпити. Проблемът е, че охранителните фирми не взимат никакви мерки, за да подобрят работата си. В момента тези инкасо автомобили работят в тотално нарушение на Закона за охранителната дейност“, допълни Иван Савов.

Според него трябва да има трима души в автомобила, а не двама.

„Единият трябва да е шофьор и да не излиза от автомобила, да стои вътре. Там, където са паричните суми, мястото се заключва, това е сейф в сейфа. Трябва да е възможно да може автомобилът да се оттегли. Позволяват си да превозват по-големи суми от позволеното, мисля, че лимитът е 500 хиляди лева. Охранителите трябва да имат автоматично оръжие, автомобилите са бронирани“, добави Иван Савов.

Снимка: БГНЕС

По думите му има вероятност групата да бъде разкрита, защото има много събрани доказателства.

„Може би има причина това да става винаги в района на Перник, поради например по-малкото охранителни камери. Около Перник има много села и пътища, които водят към гористи местности. Има магистрала, по която може да се изтеглят извършителите. Със сигурност е по-лесно, отколкото, ако трябва да се извърши такова деяние в центъра на София. Не сме сигурни, че това са хора, които живеят в Перник“, заяви Иван Савов.

Той отбеляза, че МВР има информатори и трябва да се включи и ГДБОП

„Възможно е и служителите в автомобила да са замесени. Първата версия е, че винаги има съучастник, може да има съучастник и в търговския обект“, каза още Иван Савов.

- реклама -