сн. БГНЕС

Обилните валежи продължават, Перник също обяви извънредно положение – ОБОБЩЕНИЕ

След Трън бедствено положение бе обявено и на територията на община Перник, съобщи кметът Станислав Владимиров, цитиран от БНР.
Най- критична ситуацията в община Перник е в град Батановци, Черна гора и Ярджиловци.  „В град Батановци, махала „Андрейна”, там реката излезе от коритото си и заля къщи. От язовира ни казаха че ще изпускат още по- големи количества, което означава, че в тази част на Батановци нивото ще се покачи още и ще стане по-тежка ситуацията. В Ярджиловци ни е другата критична точка. Там в момента има и доброволци, и техника. Правят се диги, укрепват се насипи, за да не стане още по- голяма беля“, съобщи Владимиров.
Заради наводнени къщи се е  наложило да бъдат евакуирани жители на Батановци. По думите на кмета става дума за около 20 човека. Търсят се варианти за временното им настаняване.

Обилните дъждове през последните дни повишиха нивата на реките в област Перник. На места те излязоха от коритата си и предизвикаха наводнения, а в Трън бе обявено бедствено положение.

Обилни валежи от дъжд има днес над почти цялата страна. Повишен е рискът от локални наводнения, предупрежденията за опасно време са за цялата стана, като за 5 области е обявен оранжев код.

Във Варна дъждът, който не спира вече трети ден, наводни улици и булеварди, образуваха се големи задръствания, шахтите не могат да поемат водата, на места улиците са заляти. Проблеми с локвите по пътищата имаше в района на Евксиноград, на околовръстния път на Варна и на зеленчуковата борса.

Сутринта близо 8-метрово дърво падна на входа на Морската градина. За щастие в този момент не е имало пешеходци наоколо и инцидентът се размина без пострадали.

В морската ни столица се отводняват се избени помещения и мазета, работи се по отводняването на отделни шахти. От общината уточниха, че е правено есенно почистване на шахтите, но заради интензивния дъжд и наносите в момента отново има проблеми. Екипите продължават да работят, информира БНТ.

Придошла река отнесе джип край Симитли

Заради обилните валежи през последните три дни реките край Благоевград са увеличили нивото си.

Река Струма е качила 1.5 м, придошли са река Бистрица край Благоевград и река Рилска край Кочериново.

На входа на Кочериново се е образувало езеро от прелял канал, наводнена е и ферма, водата от него тече по пътя към общината от три дни.

сн. БГНЕС

„Удавиха ми се зайците, не мога да вляза в двора, водата е дълбока“, каза пред БГНЕС фермера Кирил Стоянов. Той се принудил заради наводненото стопанство да премести животните. Наводнен е и пътят към мандрата над фермата на Кирил. Причината е преливащ канал, захранващ ВЕЦ в района. Вода се стича и от придошлото Смочевско дере.

Река Струма при с. Бело поле е придошла, на пътя към склада с инертни материали на „Громахолд“ дежури фадрома.

Голям е разливът край „Бистраците“ под село Мощанец. Придошлата река залива и колоните на строящия се мост на АМ „Струма“, тук миналата седмица бе отнесен понтонен мост.

Придошли са и вливащите се в Струма Градевска, Сушичка и Санданска Бистрица. Въпреки покачването нивото на Струма, остават два метра до това от голямото наводнение от 5 декември 2010 г.

Река Рилска също приижда, преливникът на ВЕЦ „Рила“ е пълен и изпуска водата през шлюза.

Баражът над Благоевград на р. Бистрица буквално кипи от придошлите води.

На този етап няма опасност от заливане на сгради край река Струма.

В Добрич са паднали 24 литра валежи на квадратен метър през последното денонощие, съобщиха от областния съвет по сигурност.

Според дежурния при продължаващия дъжд няма подадени сигнали за сериозни инциденти в региона.

сн. БГНЕС

Пожарникарите са отводнявали къща в района на улица „Осъм“ в Добрич, където при голямото наводнение в града през 2014 година загина мъж, съобщиха от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. По думите на директора на пожарната Дарин Димитров този път не е имало никаква сериозна опасност за обитателите на наводнения частен имот.

Повишаване на нивото на водата се отчита в река Марица при Димитровград, Харманли, Свиленград и Симеоновград, съобщиха от областната администрация в Хасково.

По данни на оперативните дежурни по общини към обяд днес, въпреки повишението, никъде не е достигнат жълтият праг на предупреждение. Нивото на река Сазлийка при Симеоновград и на язовир Ивайловград също са под жълтия праг на предупреждение, допълват от администрацията.

В общините Хасково, Минерални бани, Любимец и Стамболово валежите са около 20-30 литра на квадратен метър. В най-южните части на областта са паднали около 30-40 литра на квадратен метър, като сумарно за този период най-много дъжд се е излял в община Маджарово – около 40 литра на квадратен метър.

В Костинброд и Сливница има залети пътища, отнесени мостове, наводнени дворове и къщи.

Заради обилните валежи преля и реката под железопътния мост между Нови Искър и Курило. Има опасност от заливане на къщите в Мрамор и Требич. Язовирът край село Петърч прелива.

Реката в село Калотина е преляла и е откъснала един от кварталите в населеното място. Залети се дворове и къщи. Отводняват се мазета и приземни етажи.

Водоемът застрашително е покачил нивото си. Пожарникари и полицаи са спасили възрастна и трудноподвижна жена от буйните води.

Остава усложнена обстановката в София-област.

сн. БГНЕС

Проблеми има и в района на Годеч. Полицията и пожарната са получили над 200 сигнала за паднали дървета и камъни край Искърското дефиле.

Временно движението в участъка между 12 км и 13 км по път III-813 Годеч – Драгоман е ограничено поради заливане на пътя, съобщиха пък от пресцентъра на АПИ.

- реклама -