сн. БГНЕС

Обилни снеговалежи затрудняват придвижването в някои части на страната

Движението по пътя Дупница-Самоков в участъка от разклона за Сапарева баня към Самоков през прохода „Клисура“ е затруднено заради лошите метеорологични условия. Образувала се е километрична колона от ТИР-ве, а придвижването е много бавно, информира БНР.

Над 20 сантиметра е снежната покривка в района на Сапарева баня.

Заради обилния снеговалеж за няколко часа тази сутрин без ток е останало дупнишкото село Дяково.

АПИ ограничи преминаването на коли над 12 тона по пътя между Клисура и Самоков.

Временно е ограничено движението и по пътя между Ботевград и Мездра – в района на Новачене, поради катастрофа. Леките автомобили преминават по пътя Мездра – Роман – Златна Панега и обратно, а тежкотоварните изчакват на място, съобщиха от АПИ.

Шофьорите трябва да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, предупреждават от пътната агенция.

Триста и двадесет машини са обработвали пътищата от републиканската пътна мрежа през нощта, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите. Снегопочистващата техника на пътноподдържащите фирми е в 24-часов работен режим. Съоръженията и настилките се обработват срещу заледяване и хлъзгавост, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

В 14 области – Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Перник, София-град, Софийска, Пловдив, Благоевград, Кюстендил, Пазарджик, Габрово и Велико Търново е определен жълт код за потенциално опасно време за силен вятър. В 5 области – Габрово, Велико Търново, Търговище, Шумен и Разград, предупреждението е за значителни валежи от дъжд, сняг и силен вятър, с което се увеличават условията за преспи и навявания.

- реклама -