Каталуния каталунски

Обичаме Испания, но референдум ще има, заявиха каталунски лидери

Противопоставянето между централното испанско правителство и сепаратистите в Каталуния продължава и днес, само два дни преди неразрешения референдум в североизточния регион, предаде ДПА.

След като той беше обявен за противоконституционен от конституционния съд на Испания, правителството в Мадрид заяви, че ще предотврати произвеждането на референдума, насрочен за 1 октомври. Полицията арестува представители на каталунски власти, подкрепящи независимостта, и иззе милиони бюлетини, включително 2,5 милиона, открити вчера.

„Искаме да изразим уважението, почитта си, дори ако щете, любовта, която изпитваме към Испания“, заяви на пресконференция днес в Барселона вицепремиерът на Каталуния Ориол Жункерас, часове преди заключителния митинг в града с призив да се гласува с „Да“ на референдума.

По думите на вицепремиера намеренията на Мадрид не разколебават, а само засилват решимостта на каталунските власти да направят всичко възможно, за да осигурят условия за гласуване. Министърът на външните работи на Каталуния Раул Ромева заяви, че гласуването ще премине „съвсем мирно“.

За да изразят подкрепата си за референдума и независимостта на провинцията, по улиците на главните градове в областта минаха каталунски фермери с 2150 трактора, включително около 400 в Барселона, съобщи синдикатът „Унио де пахесос“, предаде испанската агенция Европа прес.

Испанската и каталунската полиция получиха нареждане да отцепят училищата, в които обикновено се разполагат изборни секции. „Ще има алтернативи“, заяви Жункерас, ако сградите бъдат блокирани и не могат да се използват.

Според каталунските власти право на глас имат над 5,3 млн. каталунци, които ще могат да гласуват в 2315 секции от 9 ч. местно време до 20 ч.

Испанска консервативна организация организира днес в Мадрид пародиен референдум и призоваваше хората да гласуват дали искат Каталуния да остане част от Испания, предаде Асошиейтед прес. Проявата се състоя на централния площад „Пуерта дел сол“ в испанската столица. Според организаторите в акцията са участвали няколко хиляди души и повечето гласували за оставане на Каталуния в Испания.

Каталунци окупират места за гласуване, за да не бъдат запечатани от полицията

Междувременно подкрепящи сепаратизма каталунци окупираха училища в Барселона, където ще има избирателни секции, за да гарантират провеждането на референдума за независимост в неделя, съобщават репортери на АФП.

Две училища в центъра на Барселона бяха окупирани, според журналисти, докато „платформа Отворени училища за референдума” в Туитър публикува снимки на няколко окупирани места за гласуване.

Източник: БТА

- реклама -