Обединението с Тайван остава основна цел на Китай, не е изключена и военна намеса

Си Дзипин ,Цай Инуън, Тайван,, обединение , Китай
Обединението на Китай с Тайван остава цел за Пекин – това заяви китайският президент Си Дзинпин.

Той не изключи използването на военна сила срещу Тайпе за постигането на тази цел. Тайван реагира остро на изказването на китайския лидер. Тайванският президент категорично отхвърли идеята за обединение и призова Китай да зачита демокрацията.

Островът беше част от Китай до комунистическата революция през 1949 година. След това Тайван има самостоятелно управление, а въпросът за интеграцията му към КНР остава един от най-болезнените в съвременната история.

„Мирното обединение е в интерес на хората от двете страни на Тайванския проток“, заяви Си Дзипин по време на 40-ата годишнина от „Обръщението към тайванските съотечественици“.

„Китайците не трябва да се бият с китайци. Но не можем да обещаем, че ще се откажем от употребата на сила и си запазваме възможността да предприемем всички необходими мерки“, добави китайският президент.

Анализатори прогнозират, че до фактическо употребяване на сила няма да се стигне, по-скоро се очакват кибератаки по време на предстоящите избори в Тайван.

Страната е призната от едва дузина държави по света. Независимо от това Тайван не приема „консенсуса от 1992 година“, по чиито принцип на Китай бяха върнати Хонг Конг и Макао.

„Тайван никога няма да приеме принципа „една страна, две системи“, заяви в отговор Цай Инуън – президент на Тайван.