прощалната

Обама в прощалната си реч: Сега Америка е по-добра и по-силна!

Барак Обама изнесе прощалната си реч като президент на САЩ пред хиляди свои поддръжници в Чикаго. Именно Чикаго беше градът, в който той отпразнува влизането си във властта преди осем години.

Според Обама днес Америка „е по-добра и по-силна“, отколкото преди осем години.

„Нашата демокрация е застрашена всеки път, когато я приемем за даденост“, каза 55-годишният президент демократ, който след дни ще отстъпи поста на републиканеца Доналд Тръмп.

Прощалната реч на Обама беше рекапитулация на изпитанията и успехите, изпълнените и неспазените обещания през осемте му години в Белия дом, отбеляза Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Барак Обама

Първият чернокож президент на САЩ призна пред поддръжниците си, че избирането му на най-високия пост не е довело до пострасов ред, както мнозина са се надявали. Според Обама междурасовите отношения са много по-добри, отколкото преди 30 години, но все пак „не сме там, където трябва да бъдем“.

САЩ имат огромен потенциал, „но той може да бъде реализиран само ако демокрацията ни работи… само ако всички ние, независимо от коя партия сме, възстановим чувството си за обща цел, от каквато имаме отчаяна нужда точно в този момент“.

„Всички заедно, независимо от нашата партия, трябва да се съсредоточим върху възстановяването на нашите демократични институции“, настоя той, като подчерта „силата на обикновените американци като действащи лица в промяната”.

Американският президент се просълзи, показвайки уважението си към съпругата си Мишел и дъщерите им Малия и Саша.

Барак Обама

„От всичко, което съм правил през живота си, моята най-голяма гордост е да съм ваш баща“, обърна се той към двете си деца сред силните аплодисменти.

Придружен от съпругата си Мишел и вицепрезидента Джо Байдън, той говори от „МакКормик плейс” (McCormick Place) в сърцето на големия град в щата Илинойс.

„За Мишел и мен Чикаго е мястото, откъдето започна всичко”, подчерта той още в анонса на речта си. „Когато пристигнах за първи път в Чикаго бях на малко повече от 20 години, опитвах да разбера кой съм, търсех цел в живота си”, каза Обама.

Барак Обама

„Тук научих, че промяната не става без обикновените хора да се намесят, да се ангажират и да се съберат, за да я поискат. Продължавам да вярвам в това и след осемте години като президент”.

При напускането на Белия дом Барак Обама може да погледне от височината на солидна популярност.

Според проучване на Quinnipiac University публикувано часове преди речта му 55% от избирателите одобряват (срещу 39%, които не одобряват ) действията му като президент. Това е неговият най-висок резултат от седем години насам. Данните за Доналд Тръмп след избирането му за президент показват 51% неодобрение, 31% одобрение.

Барак Обама

Чикаго, където семейство Обама има къща, ще изиграе централна роля в „следпрезидентския живот” на Барак Обама. В къщата ще бъде приютена президентската му библиотека и фондацията му. Именно в този град среща бъдещата си съпруга, там са родени и децата им.

„Да, ние можем“, заяви президентът, повтаряйки емблематичния си лозунг от 2008 година. „Да, направихме го“, бяха заключителните думи на Обама.

- реклама -