Безредици в Атина заради Обама, той обсъжда Доналд Тръмп – СНИМКИ

Може да се направи паралел между избирането на Доналд Тръмп и референдума за Брекзит във Великобритания. Това заяви президентът на Съединените щати Барак Обама на съвместна пресконференция с гръцкия премиер Алексис Ципрас в Атина.

По думите му световните лидери трябва да вземат под внимание реалните страхове на хората за икономиката.

„Понякога хората просто чувстват, че искат да опитат нещо и да видят дали ще могат да променят нещата“, каза Обама.

Президентът обаче изглеждаше скептичен

Според него „новите предписания, които се предлагат“ едва ли ще помогнат за преодоляване на раздразнението и гнева, наблюдавани и при двата вота, съобщи Асошиейтед прес.

Според Ципрас Тръмп ще е различен, когато заеме поста

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас на свой ред заяви, че не се присъединява към критиките на някои други европейски лидери към Доналд Тръмп. По думите на Ципрас Тръмп е показал „агресивно поведение“ по време на кампанията, но гръцкият премиер смята, че той ще действа по различен начин, когато заеме поста. Въпреки опасенията на мнозина за възможна радикална промяна във външната политика на САЩ при Тръмп, министър-председателят посочи, че „ние трябва да изграждаме мостове, а не стени“.

В същото време в Атина бяха организирани протести срещу посещението на Обама. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите, които са около 7000 души. Протестиращите пък хвърлиха бомби със запалителна течност. В Солун демонстранти запалиха американското знаме.

Лявоцентристки демонстранти влязоха в леки сблъсъци с полицията. Засега няма информация за ранени. Очаква се по-късно да започне втори протест, организират от симпатизанти на „Комунистическа партия на Гърция“.

- реклама -