Обма политика кубински имигранти привилегии

Обама сложи край на специалното отношение към кубинските имигранти

Стъпката е част от нормализирането на отношенията между двете страни

Президентът на САЩ Барак Обама обяви, че слага край на съществувалата от десетилетия политика да се дава разрешително за престой на пристигалите на американска територия кубински имигранти. Това предадоха световните агенции.    Решението влиза в сила незабавно.

Съгласно тази политика кубинците, които стъпваха на територията на САЩ, можеха да кандидатстват за жителство, докато спрените в морето кубинци биваха връщани обратно в страната си.кубински мигранти

Кубинските власти се ангажираха да приемат експулсираните от САЩ кубинци, както вече постъпват със заловените в морето, които американските власти им връщат.

Премахването на този специален режим отговаря на отдавнашно искане на комунистическия режим в Хавана. Той го приемаше като насърчаване на кубинците да емигрират. „Днес САЩ изминават важен етап в нормализирането на отношенията с Куба, като слагат край на политиката, известна под названието „мокри крака, сухи крака“. Тя бе въведена преди повече от 20 години и бе предвидена за различна епоха. Решението означава, че вече ще се отнасяме с кубинските имигранти като с имигрантите от другите страни“. Това се казва в изявление на Обама.
куински мигранти
Правителството на Куба приветства слагането на край на специалния имиграционен режим за кубинци в САЩ. Решението беше определено като важен етап в двустранните отношения.

- реклама -