Обама

Обама призова Тръмп да се изправи срещу Русия

Американският президент Барак Обама призова приемника си Доналд Тръмп да се изправи срещу Русия, ако тя се отклони от „нашите демократични ценности и международните норми“, предава Би Би Си.

САЩ се интересуват от конструктивно сътрудничество с Русия, но съществуват разногласия с Москва, каза Обама по време на пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин. Русия е важен партньор на Вашингтон, но е и военна свръхдържава с влияние в региона и в света, каза Обама. Той допълни, че с канцлера Меркел са обсъдили важността на запазването на руските санкции до пълното изпълняване на ангажиментите по Минското споразумение.

По отношение на своя наследник в Белия дом, президентът заяви, че се надява Доналд Тръмп да се изправи срещу Русия, когато тя нарушава международните правила, давайки за пример Сирия и Украйна.

Държавният глава посочи също, че за момента преговорите са единственият начин за връщането на дългосрочния мир в Сирия. От своя страна Меркел заяви, че президентът Башар Асад не би могъл да бъде участник в постигането на сирийско регулиране.

„Ако попитате многото бежанци, които идват в това число и в германия, те ще ви кажат, че бягат преди всичко от Асад, а не от „Ислямска държава“. Затова Асад, по мое мнение, не се явява съюзник“, каза канцлерът.

Президентът Обама похвали Ангела Меркел и я нарече „изключителен партньор“, показал качества като почтеност, правдивост и добър лидер, ангажиран с проблемите на целия свят.

Обама изрази увереност, че добрите отношения между САЩ и ЕС ще се запазят. По думите му, успехите, които европейските страни са постигнали в рамките на това обединение, „контрастират на фона на това, което представлява разединена Европа“.

- реклама -